Bertens in kwartfinale Roland Garros en raming Nederlandse economie

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Bertens in kwartfinale Roland Garros

Door haar overwinning op Madison Keys staat Kiki Bertens donderdag in de kwartfinale van Roland Garros. Ze neemt het dan op tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky. De laatste keer dat een Nederlander de laatste acht bereikte in het enkelspel tijdens het toernooi in Parijs was Martin Verkerk in 2003. Bertens is de eerste Nederlandse vrouw in de kwartfinales van Roland Garros sinds Manon Bollegraf in 1992 en de eerste Nederlandse vrouw in de kwartfinales van een Grand Slam sinds Michaëlla Krajicek in 2007 op Wimbledon.

Gesprekken EU en Turkije over visa

Specialistische afgevaardigden van de Europese Unie en Turkije starten donderdag met gesprekken over de liberalisering van de huidige visaregelingen. In het vluchtelingen-akkoord maakten de EU en Turkije afspraken over het mogeljk maken van visumvrij reizen voor Turken naar EU-landen. Daarvoor moet het land echter wel gaan voldoen aan bepaalde eisen. De invulling daarvan wordt donderdag besproken in Brussel.

Rechtszaak over claim dieselschandaal Volkswagen

Een Nederlandse rechter behandelt een rechtszaak over het dieselschandaal van Volkswagen. Stichting Volkswagen Audiclaim heeft de fabrikant, importeur en dealers voor de rechter gesleept vanwege schade bij Volkswagenbezitters. Auto's waar de sjoemelsoftware van wordt verwijderd, zouden meer diesel verbruiken en meer slijtage hebben. 

Halfjaarlijkse raming Nederlansche Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) maakt in zijn halfjaarlijkse raming bekend hoe de Nederlandse economie zich naar verwachting ontwikkelt in 2016 en de komende jaren. In de vorige raming, in december 2015, stelde DNB dat de Nederlandse economie zich in een inhaalfase bevindt. De groei van het bbp zou door internationale tegenwind dit jaar neerkomen op 1,7 procent, om volgend jaar te klimmen naar 2,2 procent.

Uitspraak in zaak mishandeling conductrice

Het Hof doet donderdag uitspraak in de zaak rondom de mishandeling van een NS-medewerker in Hoofddorp. Een 27-jarige man mishandelde daar in de nacht van 5 op 6 maart 2015 een hoofdconductrice van de spoorvervoerder. Het slachtoffer liep daarbij zwaar letsel op en het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en acties van het personeel. Tegen de man is één jaar gevangenisstraf geëist en tbs met dwangverpleging.

En verder:

- Gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter maakt donderdag een rondvlucht boven Nederland. Het toestel zal op een hoogte van circa 400 meter over typisch Nederlandse bezienswaardigheden en de belangrijkste locaties van de luchtmacht vliegen.

- Beklimmen deelnemers lopend of fietsend samen de Alpe d'Huez één tot zes keer in de strijd tegen kanker.

- Heeft de Franse vakbond CGT een staking uitgeroepen voor medewerkers van de Parijse metro en andere onderdelen van het openbaar vervoer uit protest tegen de hervorming van de arbeidswetgeving in het land.

Weer en verkeer: 

Donderdag wisselen de zon en wolken elkaar af. Van tijd tot tijd vallen er buien en er is tevens kans op een onweersbui. De wind is krachtig uit het noorden of noordoosten en varieert tussen windkracht 3 en 6. Het wordt 22 tot 23 graden.

Vanwege de regen kan het donderdag op de wegen iets drukker zijn dan gebruikelijk. De ANWB verwacht desondanks een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie