Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

De Bijlmerbajes sluit haar deuren

Penitentiaire inrichting Amsterdam Over-Amstel, beter bekend als de Bijlmerbajes, gaat woensdag dicht. Het cellencomplex gaat vanaf augustus dienst doen als asielzoekerscentrum en zal de komende maanden worden omgebouwd. In de zomer nemen duizend asielzoekers hun intrek in de voormalige gevangenis. De asielzoekers blijven er maximaal anderhalf jaar. 

Kiki Bertens in actie op Roland Garros

Als het weer woensdag wél meezit, komt Kiki Bertens in actie op Roland Garros. De Nederlandse won zaterdag van de Russische Daria Kasatkina en plaatste zich voor de tweede keer in haar carrière voor de vierde ronde van het Grand Slam-toernooi in Parijs. Bertens speelt tegen de Amerikaanse Madison Keys, die als zeventiende is ingeschaald. Ze betreedt, als alles volgens planning verloopt, om 11.00 uur baan 1. Als Bertens wint, is ze de eerste Nederlandse vrouw in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi sinds Michaella Krajicek in 2007 op Wimbledon. 

OESO publiceert verwachtingen wereldeconomie

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert haar halfjaarlijkse Economic Outlook. Hierin worden de verwachtingen voor de wereldeconomie voor dit en volgend jaar uiteengezet. In een tussentijdse update, die de organisatie in februari presenteerde, ging de OESO uit van een groei van de wereldeconomie met 3 procent dit jaar; hetzelfde als in 2015. De OESO riep wereldleiders daarbij op om actie te ondernemen om de groei te versterken.

Uitspraak in hoger beroep verkrachtingszaak Michelle Mooij

Ian A. uit Alkmaar, die eerder werd veroordeeld voor het verkrachten, mishandelen en bedreigen van de 24-jarige Michelle Mooij, hoort woensdag welke straf het gerechtshof hem oplegt. Het OM heeft in hoger beroep vier jaar cel geëist. Mooij werd op 17 januari 2010 hangend aan een koord in haar woning gevonden. A. werd vrijgesproken van betrokkenheid bij haar dood. 

Nederlands elftal oefent in Gdansk tegen Polen

Het Nederlands elftal speelt woensdag in Gdánsk een oefeninterland tegen Polen. Het duel met de EK-deelnemer in de Energa Arena begint om 20.45 uur. Daley Blind doet door een kuitblessure niet mee aan het duel. Eerder was al bekend dat Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben en Wesley Sneijder niet aanwezig zijn. 

En verder:

Wordt in Zwitserland de Gotthard Base Tunnel geopend. Aan 's werelds langste (57 kilometer) en diepste spoortunnel is zeventien jaar gewerkt. Het Zwitserse kabinet, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn bij de opening aanwezig. 

- En begint Adele aan haar reeks concerten in Nederland. De Britse zangeres staat de komende week vier avonden in de Amsterdamse Ziggo Dome (ook vrijdag, zaterdag en maandag).

Weer en verkeer: 

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er wolkenvelden en trekken vanuit het noordoosten mogelijk buien met onweer Nederland binnen. Woensdag schijnt de zon af en toe, maar ontstaan ook buien. Die buien kunnen vooral in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg hevig zijn en gepaard gaan met onweer: het KNMI heeft voor die provincies code geel afgekondigd. Het wordt ongeveer 17 graden aan de kust en 25 graden in het oosten van het land. 

Vooral woensdagmiddag en -avond kunnen buien voor overlast zorgen op de weg. Daarom rekent de ANWB op een zwaardere avondspits dan normaal. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.