Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Herziening van showbizzmoord uit 1981

In het gerechtshof in Den Haag dient maandag en dinsdag het herzieningsproces in de zogeheten Showzbizzmoord uit 1981. De zaak gaat over de moord op platenproducer Bart van de Laar die in zijn huis in Hilversum werd neergeschoten. Hij overleed drie dagen later aan zijn verwondingen. Martien H. bekende aanvankelijk schuld en werd in 1984 veroordeeld voor doodslag, maar later trok H. zijn verklaring in. In 2003 leidde nieuwe informatie ertoe dat een herzieningsaanvraag werd ingediend door H.’s advocaten. 

Bertens in vierde ronde Roland Garros

Kiki Bertens staat maandag in de achtste finales op Roland Garros. De Nederlandse won zaterdag van de Russische Daria Kasatkina en plaatste zich voor de tweede keer in haar carrière voor de vierde ronde van het Grand Slam-toernooi in Parijs. Bertens neemt het maandag op tegen de Amerikaanse Madison Keys, die als zeventiende is ingeschaald. De wedstrijd staat als vierde en laatste gepland op het centre court Suzanne-Lenglen. Als Bertens wint dan is ze de eerste Nederlandse vrouw in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi sinds Michaella Krajicek in 2007 op Wimbledon.

Verdachte relschoppers Geldermalsen voor de rechter

Zes verdachten van de rellen die vorig jaar december uitbraken in Geldermalsen staan maandag in Arnhem voor de rechter. Een van hen wordt verdacht van zware mishandeling, de anderen van openlijke geweldpleging en het verstoren van de raadsvergadering. De rellen braken uit na een vergadering van de gemeenteraad over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen. 44 mensen werden aangehouden.  

Sluiting vliegveld Eindhoven

Het vliegveld in Eindhoven sluit maandag voor ruim twee weken wegens onderhoud. De start- en landingsbaan van het vliegveld moeten worden vernieuwd. Jaarlijks reizen ruim vier miljoen passagiers via Eindhoven Airport. Een aantal luchtvaartmaatschappijen wijkt uit naar andere luchthavens als Schiphol en Aachen. Ryanair heeft alle vluchten geannuleerd. 

En verder:

- Staat planeet Mars maandag het dichtst bij de aarde sinds elf jaar. De planeet is dan 'slechts' 75,3 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Vanaf 3 juni verwijdert Mars zich weer van onze planeet.

- En is radio-dj Mattie Valk maandag weer te horen in zijn ochtendprogramma op QMusic. Valk stopte met de presentatie nadat zijn tweeling te vroeg werd geboren. Later bleek dat hij niet de biologische vader was van de kinderen.

Weer en verkeer: 

Maandag overdag is het veelal bewolkt, al is er in het oosten wel kans op wat zon. Verder is de neerslagverwachting onzeker: er passeren enkele gebieden met buien, in de avond ook met onweer. Het wordt 16 graden in Zeeland tot 23 graden in het oosten.

De ANWB rekent voor maandag vooralsnog op een normale ochtendspits. Mocht er veel neerslag vallen, dan zijn de files waarschijnlijk langer dan gebruikelijk. Vanwege uitgelopen werkzaamheden op Utrecht Centraal rijden er minder treinen van en naar het station. ProRail roept op Utrecht Centraal te vermijden.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.