Barack Obama brengt vrijdag als eerste zittende Amerikaanse president een bezoek aan Hiroshima. De Japanse stad werd in augustus 1945 verwoest door een Amerikaanse atoombom. Het bezoek heeft zowel in de VS als in Japan tot discussie geleid.

Obama zal spreken bij een ceremonie bij herdenkingsmonument Genbaku Dōmu.

"Ik kom in de eerste plaats om de levens van de tientallen miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken", aldus de president. Washington en Tokio hopen dat het bezoek van Obama aandacht zal genereren voor de lobby van beide landen om atoomwapens te verbieden.

De Amerikaanse president zal geen excuses maken voor de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De twee bommen dwongen Japan versneld tot overgave in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De VS was bang dat het land anders letterlijk tot de laatste soldaat door zou vechten. De bom kostte meer dan 140.000 Japanners het leven.

Betwist

Een meerderheid van de Amerikanen meent nog steeds dat de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen noodzakelijk waren. Dit wordt echter door sommige historici betwist. De meeste Japanners stellen dat er geen noodzaak was om de vernietigende bommen te gebruiken.

Critici stellen dat Obama wel zijn excuses zou moeten aanbieden, omdat Japan zichzelf anders te veel als slachtoffer van de atoombom kan profileren.

Video: Obama in Hiroshima: samen naar wereld zonder nucleaire oorlog

Obama in Hiroshima: samen naar wereld zonder nucleaire oorlog
Obama in Hiroshima: samen naar wereld zonder nucleaire oorlog

Nieuwe generatie

De Japanse premier Abe heeft wel excuses gemaakt voor de rol van het land in de Tweede Wereldoorlog. Maar hij beklemtoont ook dat de nieuwe generatie Japanners niet moet worden opgezadeld met de schuld van besluiten die hun voorouders maakten.

Vooral China en Zuid-Korea vinden dat Japan nog niet genoeg schuld betuigd heeft voor haar rol in de Tweede Wereldoorlog. De meeste Japanse slachtoffers van de atoombommen die nog leven, vinden het belangrijker dat Obama en Abe zich samen inspannen voor het afschaffen van atoomwapens.