Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 27 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Obama bezoekt Hiroshima

Barack Obama is vrijdag die eerste Amerikaanse president die een bezoek brengt aan Hiroshima, de stad die op 6 augustus 1945 werd verwoest door een Amerikaanse atoombom. Obama zal spreken bij een ceremonie bij de Genbaku Dōmu, een ruïne die geldt als herdenkingsmonument. Het Witte Huis heeft al laten weten dat Obama geen excuses zal maken voor de twee atoomaanvallen (op 9 april werd ook Nagasaki verwoest door een tweede bom), die Japan versneld tot overgave in de Tweede Wereldoorlog dwongen. 

Kort geding Twente tegen KNVB

FC Twente heeft een kort geding aangespannen tegen de KNVB om de verplichte degradatie naar de Jupiler League ongedaan te krijgen. De club werd teruggezet als straf voor het financiële wanbeleid dat de afgelopen jaren werd gevoerd Twente vindt echter dat het interim-bestuur de laatste maanden alles heeft gedaan om schoon schip te maken en is het dan ook niet eens met de straf. De Tukkers verwachten bij degradatie een faillissement. De zaak dient vrijdagochtend om 10.00 uur bij de rechtbank in Utrecht.

Zware bergetappe in Giro eindigt in Frankrijk

De Ronde van Italië maakt vrijdag een uitstapje naar Frankrijk, waar de finish is getrokken in Risoul. Tijdens de bergetappe verdedigt Steven Kruijswijk zijn roze leiderstrui. De kopman van Lotto-Jumbo heeft nog altijd een royale voorsprong op zijn concurrenten. Het peloton moet vrijdag twee zeer zware cols bedwingen: de Agnello (met een hoogte van 2.744 meter het 'dak' van deze Giro) en de klim naar Risoul. De twee na laatste rit telt 162 kilometer.

[[articlelink:http://www.nu.nl/sport/4268218/kruijswijk-komt-niet-in-problemen-in-giro-trentin-wint-fraaie-wijze.html]]

Nederlands elftal oefent in en tegen Ierland

Het Nederlands elftal oefent vrijdagavond tegen Ierland. De equipe van bondscoach Danny Blind werkt toe naar de start van de WK-kwalificatie in september, terwijl de Ieren zich voorbereiden op het EK. De vriendschappelijke interland wordt gespeeld in het Aviva Stadium in Dublin en begint om 20.45 uur Nederlandse tijd. Oranje won elf van de vorige 21 duels met Ierland en ging zeven keer onderuit. Tien jaar geleden zegevierde Nederland met 4-0 tijdens de laatste ontmoeting.

Hoger beroep in zaak 'kofferbakmoord'

Vrijdag dient het hoger beroep in de kofferbakmoordzaak in Valkenswaard. Eindhovenaar Pascal K. werd eerder veroordeeld tot achttien jaar cel voor het medeplegen van de moord op Mohamed Azzouzi. Mededader Michel van A. uit Valkenswaard kreeg tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Azzouzi werd op 30 april 2013 in Valkenswaard met een statief doodgeslagen.

Philips Lighting naar de beurs

Philips Lighting, de verzelfstandigde lichtdivisie van Philips, gaat vrijdag naar de beurs in Amsterdam. De aandelen zullen tussen de 18,50 en 22,50 euro per stuk gaan kosten en het tickersymbool ' LIGHT' krijgen. Philips begon in 1891 met de productie van gloeilampen, maar wil zich nu helemaal toeleggen op gezondheidstechnologie.

En verder:

- Is het vrijdag de laatste dag van de Eindexamens

Weer en verkeer:

Vrijdag is er van tijd tot tijd zon, maar ook ontstaan er verspreid enkele buien, mogelijk met onweer. Het wordt 20 of 21 graden en de noordoostelijke wind is zwak of matig, 2 tot 3 Bft.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.