Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

G7 in Japan

In Japan komen donderdag de leiders van de zeven grootste economieën van de wereld bij elkaar. Tijdens de jaarlijkse top wordt er dit keer onder andere gesproken over mogelijkheden om de verdeeldheid tussen de landen te beperken. Ook wordt er gesproken over wereldwijde thema's als voedselveiligheid, terrorisme, energie en het milieu.

Uitspraak uitlevering Anis B. 

Donderdag dient de zaak over de uitlevering van de terreurverdachte Anis B. die in maart werd opgepakt in Rotterdam op verzoek van Frankrijk. Anis B. (32) mag volgens zijn advocaat niet worden overgeleverd aan Frankrijk, omdat hij daar het risico loopt op een levenslange gevangenisstraf. B. heeft bij zo'n veroordeling geen uitzicht op vrijlating.

Bertens gaat voor plek in derde ronde Roland Garros

Kiki Bertens strijdt donderdag om een plek in de derde ronde van Roland Garros. De 24-jarige tennisster uit Wateringen stuit op de Italiaanse Camila Giorgi, de nummer 44 van de wereld. Afgelopen dinsdag zorgde Bertens voor een grote verrassing door de als derde geplaatste Angelique Kerber te verslaan. De partij van de Nederlandse is de tweede op baan vier, waar om 11.00 uur de eerste wedstrijd begint.

Verstappen traint in Monaco

Het Formule 1-circus is dit weekeinde neergestreken in Monaco, waar zondag de waarschijnlijk meest prestigieuze Grand Prix van het jaar plaatsvindt. Max Verstappen rijdt zijn tweede race in dienst van Red Bull Racing nadat hij twee weken geleden zijn eerste Grand Prix in Spanje in winst omzette. Donderdag zijn eerst nog twee vrije trainingen. De eerste sessie begint om 10.00 uur en duurt tot 11.30 uur, de tweede training vindt plaats tussen 14.00 en 15.30 uur.

Cijfers over het aantal Nederlandse miljonairs

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat donderdag weten of Nederland al dan niet een aantal miljonairs rijker is geworden. Het statistiekbureau vertelt niet alleen hoeveel Nederlanders een vermogen van minstens 1 miljard euro hebben, maar ook waar deze mensen wonen.

Vervolg zaak Wilders

Donderdag gaat ook de zaak tegen Geert Wilders weer verder. De rechtszaak draait om de omstreden Marokkanen-uitspraken van Wilders. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

En verder:

- Zijn de uitreikingen van de tweejaarlijkse prijzen voor innovatief en duurzaam ondernemerschap van de Koning Willem I Stichting. De uitreiking wordt verricht door koningin Máxima. 

- Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix reiken daarnaast de Appeltjes van Oranje uit, een prijs voor de organisatie die zich inzet voor een leefbare samenleving en maatschappelijke samenhang.

- In Frankrijk komt er een einde aan de noodtoestand die van kracht was in het land sinds de aanslagen in Parijs van vorig jaar november.

Weer en verkeer:

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag klaart het op de meeste plekken op. Wel is er kans op nevel en mistbanken die toch in de ochtend aan kunnen houden. Donderdag wordt het droger en is er meer kans op zon. Temperaturen lopen uiteen van 16 graden in het noorden, tot 22 in het zuiden. 

Het verkeer kan donderdag in de ochtend nog wat last hebben van mist. Voor de avond verwacht de ANWB een normale spits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.