Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 24 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Weten wat de dag brengt?

Kruijswijk verdedigt roze trui in Giro tijdens lastige rit

Steven Kruijswijk verdedigt dinsdag zijn roze leiderstrui tijdens een lastige etappe in de Ronde van Italië. De aankomst ligt in Andalo, na een korte beklimming. Het voornaamste obstakel in de 132 kilometer lange zestiende rit is echter de Fai della Paganella, een col van twaalf kilometer. Kruijswijk heeft een voorsprong van 2.12 minuten op nummer twee Esteban Chaves. Vincenzo Nibali staat derde op 2.51 minuten.

Eurogroep vergadert over schuldverlichting Grieken

De ministers van Financiën in de eurozone vergaderen over het verlichten van de schuldenberg van Griekenland. De afgelopen maanden hebben de geldschieters - de Europese Commissie, het noodfonds ESM en de Europese Centrale Bank - onderhandeld over het eerste deel van de noodhulp voor Griekenland. Daarbij is ook nagedacht over schuldverlichting. Dat is voor het IMF een voorwaarde om, zoals de geldschieters graag willen, officieel aan het steunpakket deel te nemen. De eurogroep stemt dinsdag waarschijnlijk in met het vrijgeven van een deel van de lening van in totaal 86 miljard euro die vorige zomer overeengekomen is.

Overzicht rechtszaken:

De rechtbank in Maastricht doet uitspraak in de zaak over brandstichting in een café van motorclub Bandidos in Kerkrade in maart vorig jaar. Tegen Cor S. is tien jaar cel geëist. Door de brand brandde de woning boven café Dacus uit en moest een gezin vluchten. 

De Hoge Raad doet uitspraak in de vastgoedfraudezaak Klimop, die draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Het hof veroordeelde een groot aantal personen tot straffen tot zeven jaar.

De Hoge Raad doet ook uitspraak in de zaak over een dubbele moord in Amsterdam-Noord in 1997. Twee mannen zijn eerder veroordeeld tot zeventien jaar cel voor moord op het stel Henk Opentij (79) en Mary Run (73).

De ontnemingszaak rond Willem Holleeder gaat van start. Hij werd in 2012 veroordeeld tot het terugbetalen van ongeveer 18 miljoen euro criminele winst, maar ging in beroep. Het hof verwees de zaak terug naar de rechtbank, omdat een van de rechters in de media sprak over de zaak.

En de rechtszaak tegen Dick Jol gaat van start. De oud-scheidsrechter wordt verdacht van mishandeling; hij zou een 20-jarige vrouw in de buik hebben geslagen met een metalen staaf. Ook zou hij iemand hebben bedreigd met de dood en een ander slachtoffer hebben bedreigd met een hakbijl. 

En verder: 

- Start in de Beurs van Berlage in Amsterdam StartUp Fest Europa, waar onder meer Tim Cook (Apple) en Erik Schmidt (Alphabet) aan het woord komen. Nederland is vertegenwoordigd door Neelie Kroes en minister-president Mark Rutte.

- Op Roland Garros komt Kiki Bertens voor het eerst in actie. In de eerste ronde van de Grand Slam in Parijs speelt ze tegen de Duitse Angelique Kerber, de nummer drie van de wereld.

Komt de Harmony of the seas, het grootste cruiseschip ter wereld, aan in Rotterdam.

- En zijn de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Washington. Donald Trump is de enige overgebleven kandidaat.

Weer en verkeer:

​Vanuit het westen wordt het geleidelijk droger, maar bewolking blijft wel overheersen. Dinsdag is het een overwegend bewolkte dag maar het blijft wel op de meeste plaatsen droog. Het is opnieuw fris met 14 tot 15 graden. Woensdag breekt de zon vaker door en wordt het weer wat warmer. Vanaf donderdag ligt het kwik boven de 20 graden en neemt de kans op een onweersbui geleidelijk toe.

Na de recordspits van maandagochtend verwacht de ANWB voor dinsdag een normale ochtendspits. Ook voor de avondspits worden geen bijzonderheden verwacht.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.