Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Weten wat de dag brengt?

Heracles en Go Ahead Eagles gehuldigd

Go Ahead Eagles wordt maandagavond gehuldigd in Deventer wegens de terugkeer in de eredivisie. De voetbalclub speelde zondag met 1-1 gelijk tegen De Graafschap. Na de ruime zege van donderdag (4-1) was dat voldoende om promotie af te dwingen. Heracles Almelo wordt maandag in de thuisstad feestelijk onthaald omdat het zich zondag voor de eerste keer in de clubhistorie heeft verzekerd van Europees voetbal. De Heraclieden waren in de finale van de play-offs te sterk voor FC Utrecht.

CBS maakt cijfers consumentenuitgaven bekend

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vandaag bekend of consumenten in maart minder of meer hebben uitgegeven aan goederen en diensten. Vorige maand werd duidelijk dat consumenten in februari 0,1 procent meer hebben besteed dan een jaar eerder. Dit was de laagste stijging sinds oktober 2014. 

Oranje traint in Portugal voor oefenduels

De selectie van het Nederlands elftal werkt maandag de eerste trainingen af in het Portugese Lagos, waar ze een trainingskamp belegt voor de komende oefenduels. De eerste oefensessie begint om 11.30 uur, de tweede - besloten - training om 18.00 uur. Oranje speelt de komende weken liefst drie oefenwedstrijden, tegen Ierland (27 mei in Dublin), Polen (1 juni in Gdansk) en Oostenrijk (4 juni in Wenen). De selectie van bondscoach Danny Blind telt 25 spelers.

Verdediging Jos van Rey aan het woord in de rechtszaal

Oud-VVD-wethouder Jos van Rey wordt met nog twee anderen verdacht van het aannemen van smeergeld, het ronselen van stemmen, het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan partijgenoot Offermanns en het witwassen van 175.000 euro. Het OM eiste eerder twee jaar voorwaardelijke celstraf tegen Van Rey. Ook wil het OM dat hij drie jaar lang geen functie bij de overheid mag vervullen. De uitspraak volgt waarschijnlijk in juli.

En verder: 

- wordt maandag bekend gemaakt welke kleding de olympische sporters dragen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer.

- is het maandag de internationale dag van de schildpad.

Weer en verkeer:

Maandag overdag is het nat en lokaal regent het hard. In het zuiden en midden van Nederland kan lokaal meer dan dertig millimeter water vallen. Het wordt 14 tot 16 graden bij een matige tot krachtige noordwestenwind. Dinsdag is het ook nog fris maar valt er nog slechts een enkele bui.

Automobilisten kunnen maandagochtend worden gehinderd door water dat op de weg blijft liggen. De ANWB gaat vooralsnog echter uit van een normale ochtendspits. Ook de maandagavondspits verloopt mogelijk nog flink regenachtig omdat het lagedrukgebied dat de stevige plensbuien veroorzaakt, pas in de avond oostwaarts trekt.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.