De hoogste berg ter wereld, de 8848 (of misschien wel 8850) meter hoge Mount Everest, spreekt al decennia tot de verbeelding van bergklimmers en avonturiers. 

De berg is al zeker door ruim 4000 mensen met succes beklommen, een groot aantal deed dat meer dan eens. Het gaat dan vooral om sherpa's, bewoners van de regio met een internationale roem als berggidsen en dragers.

Circa 250 mensen overleefden de beklimming niet, onder wie nu ook de Nederlander Eric Arnold. Hij zou de eerste Nederlandse bergbeklimmer zijn die op de Mount Everest is overleden. Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen.

Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.

Op 29 mei 1953 waren Edmund Hillary en Tensing Norgay de eerste mensen die de berg succesvol beklommen. Lange tijd dacht men dat het onmogelijk was om de Mount Everest te beklimmen. Bovenaan de bergtop bevat de lucht nog maar een derde zoveel zuurstof als op zeeniveau.

Twee routes

De berg is via twee routes te beklimmen, zuidelijk via Nepal en noordelijk via Tibet. Het is tegenwoordig dringen op de berg met soms honderden mensen die op pad gaan en er overigens ook bergen afval achterlaten.

René de Bos was op 7 oktober 1990 de eerste Nederlander die voet op de top van de berg zette, zo wordt algemeen aangenomen. De klimmer Bart Vos claimde hiervoor op 8 oktober 1984 als eerste Nederlander de top te hebben gehaald. Maar er wordt getwijfeld aan zijn relaas, omdat hij geen bewijzen kan tonen.

Er is sowieso geregeld gedoe over claims over het al dan niet bereiken van de top, vooral als harde bewijzen ontbreken of niet konden worden verkregen door bijvoorbeeld de weersomstandigheden.