Vijf vragen en antwoorden over de zorgelijke situatie bij FC Twente

De licentiecommissie van de KNVB wil FC Twente als straf voor het jarenlange financiële wanbeleid laten degraderen naar de Jupiler League. Vijf vragen over de precaire situatie.

Is de degradatie van FC Twente al een feit?

Nog niet helemaal. De licentiecommissie heeft het voorgenomen besluit wel definitief gemaakt, maar FC Twente hoopt de Eredivisie-licentie alsnog te behouden middels een kort geding. De zaak werd eind mei behandeld en de uitspraak wordt voor vrijdag 10 juni verwacht. Daarnaast is Twente via de officiële wegen in beroep gegaan bij de KNVB. Die zaak dient maandag 6 juni.

Wat betekent een eventuele degradatie voor het voortbestaan van FC Twente?

De clubleiding is daar duidelijk over: de club kan bij een eventuele degradatie niet voortbestaan. Vooral omdat FC Twente de financiële gevolgen niet kan dragen. Er zijn de laatste tijd veel financiële regelingen getroffen op korte en lange termijn om de club te redden, maar wel onder het voorbehoud dat de licentie van de Eredivisie behouden blijft. 

Hoe is de licentiecommissie van de KNVB tot de straf gekomen?

De commissie had volgens het reglement de keuze tussen twee straffen: een boete van 45.250 euro of het ontnemen van de proflicentie. De leden vonden de eerste straf te licht en de tweede te zwaar, waardoor er voor een 'tussenoplossing' is gekozen. De commissie heeft er daarom voor gekozen om de licentie in te trekken en vervolgens een nieuwe te verstrekken. Dat houdt wel in dat FC Twente degradeert naar de Jupiler League.

Welke gevolgen heeft de degradatie van FC Twente voor het volgende seizoen?

Indien FC Twente daadwerkelijk degradeert, is nummer zeventien De Graafschap alsnog verzekerd van lijfsbehoud. De 'Superboeren' gingen in de nacompetitie ten onder tegen Go Ahead Eagles, maar ontkomen bij dit scenario alsnog aan de Jupiler League omdat nummer zestien Willem II eigenhandig lijfsbehoud realiseerde. De Tilburgers waren in de nacompetitie te sterk voor NAC.

Verandert de eindstand in de Eredivisie nog?

Nee. PSV hoeft dus niet bang te zijn dat het de landstitel alsnog kwijtraakt aan Ajax. Bij het schrappen van de resultaten tegen FC Twente zouden de Amsterdammers namelijk bovenaan staan. Als de licentie van FC Twente eerder was ingetrokken, had het wellicht wel invloed gehad op de ranglijst. De KNVB liet weten dat het in de laatste maanden op nog meer belastende informatie is gestuit. Als de commissie die informatie in december 2015 al had gehad, was de licentie van de club uit Enschede per direct ingetrokken en had dat effect gehad op het verloop van de Eredivisie.

Lees meer over:
Tip de redactie