Werkloosheidscijfers april en Montenegro tekent voor toetreding NAVO

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Weten wat de dag brengt?

Werkloosheidscijfers april

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdagochtend bekend hoe de werkloosheid in Nederland zich in april 2016 ontwikkeld heeft. In maart zaten er nog 574.000 mensen zonder baan, oftewel 6,4 procent van de beroepsbevolking. In februari 2014 piekte de werkloosheid, toen was 7,9 procent werkloos. Vanaf maart van dat jaar daalt de werkloosheid bijna constant.

Van Gerwen hoopt op titel Premier League Darts

Michael van Gerwen probeert donderdag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Premier League Darts te winnen, de prestigieuze competitie van dartbond PDC. De Brabander treedt in de halve eindstrijd aan tegen Adrian Lewis en stuit in een mogelijke finale op titelverdediger Gary Anderson of zesvoudig winnaar Phil Taylor. De beslissende speelronde in de Premier League vindt plaats in de O2 Arena in Londen.

Tussentijdse uitspraak moord Hoofddorp

Donderdag vindt een tussentijdse uitspraak plaats in de zaak rond de moord op Raja Draaisma. De vrouw en moeder van een dochtertje, werd op 22 juni vorig jaar doodgeschoten aan de Sjoukje Dijkstralaan in Hoofddorp. Volgens de politie had de vrouw bij de politie gemeld dat de verdachte, haar ex Ferry de G. een vuurwapen had. Ook had de ex afluisterapparatuur geplaatst om haar in de gaten te houden. Ze deed echter geen aangifte, volgens de politie omdat ze in gesprek met haar ex wilde blijven.

Montenegro tekent voor toetreding tot NAVO

Montenegro en de 28-NAVO-lidstaten ondertekenen donderdag het protocol waardoor het Balkanstaatje kan toetreden tot de militaire alliantie. Pas als alle parlementen het protocol hebben geratificeerd mag Montenegro zich volwaardig lid noemen. Tot die tijd schuift het land aan als waarnemer. De ceremonie wordt donderdag bijgewoond door de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken en de Montenegrijnse premier Milo Djukanovic.

Play-offs in Eredivisie

De heenwedstrijden in de play-offs om promotie/degradatie worden donderdagavond afgewerkt. Om 18.30 uur treffen NAC Breda en Willem II elkaar in de beladen Brabantse derby en om 19.45 uur treedt Go Ahead Eagles aan tegen De Graafschap. Zondag al volgen de returns en zijn de achttien Eredivisieclubs in het nieuwe seizoen bekend.

Heracles Almelo en FC Utrecht duelleren om een ticket voor de voorronde van de Europa League. De eerste ontmoeting in Almelo begint donderdag om 20.45 uur.

En verder: 

- Is het donderdag de dag van de ziekte van Crohn. 

- Is de bekendmaking van de mooiste gebouwen van Nederland. 

- Komt het grootste schip van de Holland America Line aan in Rotterdam. Het schip wordt vrijdag gedoopt door koningin Máxima.

Weer en verkeer: 

Donderdag is er iets meer ruimte voor de zon dan woensdag. Her en der kan er donderdag nog wel een bui vallen. Er waait een westelijke wind en het wordt tussen de 17 en 20 graden. 

Voor donderdag verwacht de ANWB een normale spits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie