Profiel: Van Praag wil Europese voetbalwereld eerlijk leiden

Michael van Praag was vorig jaar even kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als hoogste baas van de FIFA en nu wil hij de geschorste Michel Platini vervangen bij de UEFA. Een profiel van de huidige voorzitter van de KNVB.

Van Praag blonk nooit uit als voetballer, maar met hem als voorzitter won Ajax de wereldbeker, Champions League, UEFA Cup en zes landstitels.

Op 68-jarige leeftijd stelt de geboren Amsterdammer zich nu kandidaat voor de hoogste bestuurlijke functie in het Europese voetbal.

Van Praag presenteert zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker als pleitbezorger van zuiverheid in alle bestuurslagen van zijn favoriete sport.

Geen kans

Juist daarom vroeg hij twee jaar geleden Blatter op de man af zich niet meer beschikbaar te stellen voor de verkiezingen van FIFA-baas. Toen dat niets uithaalde, werd hij zelf kandidaat, om zich vervolgens weer terug te trekken. Want met prins Ali van Jordanië als enige concurrent leek de kans groter dat de Zwitser zou verliezen.

Dat was een misvatting, want Blatter won ruimschoots. Aan de andere kant: Van Praag had hoogstwaarschijnlijk ook geen kans gehad als niet prins Ali, maar hij de enige kandidaat was geweest.

Blatter is inmiddels vertrokken, na vele onthullingen over wanpraktijken bij de FIFA. Hetzelfde geldt voor preses Platini bij de UEFA, voor wie Van Praag een halfjaar geleden nog beide handen in het vuur durfde te steken.

Ook rond Platini hing al enige tijd een zweem van corruptie sinds de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Zo werd zijn zoon plotseling directeur van een investeringsgroep in het rijke oliestaatje.

Vicevoorzitter

Van Praag, al een van de vice-voorzitters van de UEFA, wil nu zelf laten zien dat hij de Europese voetbalwereld eerlijk kan leiden. Als diplomaat met een schoon blazoen geniet hij populariteit in het westen van Europa, maar de meeste lidstaten van de UEFA liggen in het oostelijk deel van het continent.

Voor het geld hoeft de oud-eigenaar van meer dan veertig elektronicazaken op luchthavens dat niet te doen.

De verkiezingen voor een nieuwe UEFA-voorzitter zullen plaatsvinden op 14 september in Athene.

Van Praag moet zich net als andere geïnteresseerden voor 20 juli officieel kandidaat stellen. Hij is vooralsnog de enige die zijn ambities al kenbaar heeft gemaakt. De verwachting is dat anderen zullen volgen.

Lees meer over:
Tip de redactie