Debat over Ebru Umar, finale Europa League

Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Weten wat de dag brengt?

Debat over Ebru Umar en Turkije

Woensdag om 13.30 uur debatteert de Tweede Kamer over de arrestatie van columniste Ebru Umar. Hoewel zij inmiddels terug is in Nederland, is haar zaak nog niet van tafel. De Tweede Kamer vindt de kwestie exemplarisch voor de benarde staat van de persvrijheid in Turkije, maar maakt zich ook zorgen om de invloed van de Turkse president Erdogan op Turkse Nederlanders. Partijen in de Kamer eisen dat het kabinet een duidelijk signaal afgeeft richting Erdogan, maar wat dat signaal precies moet zijn, weten ook de Kamerleden niet precies.

Liverpool en Sevilla in Europa League-finale

Liverpool en Sevilla strijden woensdagavond in Basel om de eindzege in de Europa League. De Spanjaarden gaan voor hun derde titel op rij in dit toernooi, terwijl Liverpool in 2005 voor het laatst een Europese beker won: de Champions League. Onder leiding van coach Jürgen Klopp maakte de Engelse club tot nu toe veel indruk dit toernooi. Voor de winnaar van de Europa League ligt in de vorm van een Champions League-ticket een fraaie bonus klaar. De aftrap van Liverpool-Sevilla is om 20.45 uur, de wedstrijd is te zien op RTL7.

Kabinet biedt jaarverslagen aan op Verantwoordingsdag

Op de derde woensdag in mei is het Verantwoordingsdag, de dag waarop het kabinet in een stapel jaarverslagen verantwoording aflegt aan het parlement over het vorige kalenderjaar. Het gaat dan zowel om de besteding van belastinggeld door de overheid, als om het gevoerde beleid. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser bieden woensdag om 10.15 uur de stukken aan de Kamer aan.

Top UEFA praat over nieuwe voorzitter

Op de dag van de Europa League-finale vergadert de top van de UEFA. Het belangrijkste agendapunt is het proces om tot een nieuwe voorzitter te komen. Deze functie is vacant na het aftreden van Michel Platini vorige week. Mogelijk stelt Michael van Praag zich beschikbaar als kandidaat. Afgelopen jaar probeerde de KNVB-voorzitter al FIFA-preses te worden, maar trok hij zijn kandidatuur een week voor de verkiezingen in.

Vlakke etappe in Ronde van Italië

De Ronde van Italië is woensdag toe aan de elfde etappe, een rit die tot weinig verschuivingen in het algemeen klassement zal leiden. Tussen Modena en Asolo is een vlak parcours uitgerold, al ligt er in de slotfase wel een lastige heuvel. De sprinters die dat obstakel overleven, maken meteen een goede kans op de dagzege. Met 227 kilometer is de etappe aan de lange kant. De aankomst is rond 17.15 uur.

En verder:

- De Britse koningin Elizabeth spreekt politici en het volk toe in 'the Queens Speech'. Met de traditionele toespraak, die is geschreven door de Britse regering, wordt vooruitgekeken op het komende parlementaire seizoen. 

- En wordt in Alphen aan den Rijn het rijdek geplaatst van de Koningin Julianabrug. Vorig jaar mislukte de operatie, toen het brugdeel een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn verpletterde.

Weer en verkeer: 

Woensdag neemt de bewolking toe en vooral in de middag vallen er landinwaarts enkele buien. Het wordt morgen 16 tot 19 graden bij een matige wind uit het zuiden. Na morgen blijft het licht wisselvallig. de middagtemperaturen gaan wel iets omhoog.

De ANWB verwacht woensdagmorgen een normale ochtendspits zonder bijzonderheden.

Op station Amsterdam Centraal wordt tussen 1.00 uur en 7.00 uur getest met gesloten poortjes, waardoor de perrons niet zonder geldig vervoersbewijs te bereiken zijn.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie