Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Weten wat de week brengt?

Hoge Raad oordeelt in zaak Ernst Jansen Steur

Dinsdag weten we of de vrijspraak van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur blijft staan. Vorig jaar werd hij in hoger beroep vrijgesproken voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Eerder kreeg hij nog drie jaar cel opgelegd. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad om mee te gaan in het oordeel van het gerechtshof en de uitspraak in hoger beroep niet te vernietigen.

Nieuwe gesprekken over Syrië

In Wenen wordt een nieuwe bijeenkomst gehouden van de International Syria Support Group. Tijdens de vergadering wordt er opnieuw gepoogd om te komen tot vrede in in Syrië. Onder andere de Amerikaanse minister van Buitenlandse John Kerry en de hoge buitenlandchef van de EU Federica Mogherini zijn bij de gesprekken aanwezig. Er zal vooral gesproken worden over de nieuwe vijandelijkheden in het land en het instabiele staakt-het-vuren.

Zware etappe in Giro d'Italia

Na de rustdag van maandag gaat de Giro d'Italia dinsdag verder met de tiende etappe. Het peloton krijgt te maken met een verraderlijke rit door het middengebergte. Na 219 kilometer koers ligt de aankomst bergop, in Sestola. Met Steven Kruijswijk (vierde) en Tom Dumoulin (zevende) staan er nog altijd twee Nederlanders in de top tien. De Italiaan Gianluca Brambilla verdedigt voor de tweede dag de roze trui.

Zitting Amerikaanse sergeant om desertie

Sergeant Bowe Bergdahl verschijnt voor de rechter in Fort Bragg. De Amerikaan wordt beschuldig van desertie. De omstreden Amerikaanse sergeant Bergdahl heeft een uitgebreide verklaring afgelegd over zijn jarenlange gevangenschap in Afghanistan. De militair werd naar eigen zeggen onder meer geslagen en vastgeketend. Bergdahl verliet in 2009 in zijn post in Afghanistan en werd gevangengenomen door de Taliban, die hem na vijf jaar ruilden tegen vijf gevangen leden van de Taliban. Inmiddels hangt de sergeant in de VS een lange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege desertie en wangedrag.

Quantumtop in Amsterdam

Tijdens het EU-voorzitterschap organiseert Nederland op 17 en 18 mei een Europese Top over quantumtechnologie in Amsterdam. Hier krijgt het Quantum Flagship een officiële start en wordt het Quantum Manifesto overhandigd aan minister Kamp en commissaris Oettinger.

En verder:

- In Genève wordt dinsdag een zeldzame roze diamant geveild. The Unique Pink moet ongeveer 38 miljoen dollar opleveren.

- Zijn er voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Kentucky (alleen Democraten) en Oregon.

- Wordt in Oostenrijk Kristian Kern ingezworen als de nieuwe Bondskanselier.

- Is koningin Máxima jarig. Ze wordt 45 jaar oud.

Weer en verkeer: 

In de nacht van maandag op dinsdag klaart het op veel plekken in Nederland op. Dinsdag overdag is er van tijd tot tijd ruimte voor de zon. In het oosten en zuiden van het land vallen daarnaast ook nog enkele buien. Het wordt ongeveer 15 graden.

De ANWB verwacht voor dinsdag een normale spits. Wel kan het iets drukker op de weg zijn dan normaal is op een dinsdag, vanwege het einde van Pinksteren.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.