Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 16 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Weten wat de week brengt? Lees onze vooruitblik.

Internationale gesprekken over stand van zaken in Libië

In Wenen worden maandag nieuwe gesprekken gevoerd over de situatie in Libië. Bij de gesprekken zijn onder andere de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zijn Italiaanse collega Paolo Gentiloni en de hoge buitenlandchef van de EU, Federica Mogherini, aanwezig. De partijen bespreken de status van de nieuw gevormde nationale regering onder leiding van de Verenigde Naties. Hoewel het gezag in sommige gebieden hersteld is, is het vooral in het oosten nog onrustig door de aanwezigheid van lokale rebellen en Islamitische Staat.

Kans op Nederlandse medailles op het EK zwemmen

In Londen beginnen maandag de EK langebaanzwemmen, een zeer belangrijk toernooi in de aanloop naar de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. Nederland is met een sterke equipe afgereisd naar de stad waar in 2012 de vorige Zomerspelen plaatsvonden. Maandagavond liggen er op de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen meteen medaillekansen. Onder anderen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk maken deel uit van deze ploeg.

De Graafschap en Willem II verdedigen voorsprong in play-offs

In de play-offs om promotie/degradatie worden maandagmiddag de returns in de tweede ronde gespeeld. Eredivisionisten De Graafschap en Willem II verdedigen voor eigen publiek een 1-0 voorsprong tegen respectievelijk MVV Maastricht en Almere City FC. Go Ahead Eagles en FC Eindhoven proberen eenzelfde marge over de streep te trekken, maar deze clubs spelen een uitwedstrijd, bij respectievelijk VVV-Venlo en NAC Breda. De Graafschap-MVV begint om 12.30 uur, VVV-Venlo-Go Ahead Eagles en NAC Breda-FC Eindhoven om 14.30 uur en Willem II-Almere City FC om 16.45 uur.

Opening steigertrap Rotterdam

Architect Winy Maas, van onder meer de Markthal, ontwierp een steigerinstallatie voor de stad Rotterdam die van 16 mei tot en met 12 juni op het Stationsplein pal voor het Groothandelsgebouw komt te staan. De trap is ontworpen in verband met de viering van 75 jaar wederopbouw van de stad dat wordt gevierd met de manifestatie 'Rotterdam viert de stad!' en moet een van de nieuwe blikvangers van Rotterdam worden. De opening wordt maandag verzorgd door burgemeester Aboutaleb.

En verder:

- Is het maandag de dag van het kasteel. Ruim honderd kastelen en buitenplaatsen houden daarom open dag.

- Leicester viert het kampioenschap van de Premier League met een rijtocht door de stad.

- China legt het tijdelijke jaarlijkse visverbod op in de Zuid-Chinese Zee om de visstand te beschermen.

Weer: 

In de nacht van zondag op maandag dalen de temperaturen tot tussen de 7 en 4 graden. Maandag is het afwisselend zonnig en bewolkt. Ook vallen er enkele buien, vooral in het noorden en oosten. Bij een stevige wind uit het noordwesten wordt het maandag tussen de 11 en 14 graden.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.