Kwartaalcijfers Economie, Verstappen in actie voor Red Bull

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Ramingen Nederlandse economie eerste kwartaal

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vertelt vrijdagochtend hoe het de Nederlandse economie begin dit jaar is vergaan. Als de economie opnieuw is gegroeid, dan zou dit het achtste kwartaal op rij met groei zijn. In de laatste drie maanden van 2015 groeide de economie nog met 0,3 procent. Die groei was met name te danken aan de export en investeringen.

Eerste vrije trainingen Verstappen bij Red Bull Racing

Max Verstappen rijdt vrijdag op het Circuit de Catalunya in Barcelona zijn eerste vrije trainingen in dienst van Red Bull Racing. De 18-jarige Limburger maakte afgelopen week de overstap van Toro Rosso, de opleidingsrenstal van het Oostenrijkse topteam. De eerste sessie begint om 10.00 uur, de tweede training start om 14.00 uur. Zaterdag is de kwalificatie en zondag heeft de race plaats. In de WK-stand neemt Verstappen de tiende plaats in.

Willem II en De Graafschap beginnen aan play-offs om lijfsbehoud

De tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie begint vrijdagavond. Willem II en De Graafschap, de nummer zestien en zeventien van de Eredivisie, stromen in deze fase in. De Tilburgers gaan op 20.45 uur op bezoek bij Almere City FC, terwijl De Graafschap om 18.30 uur begint aan het duel met MVV in Maastricht. De andere duels van vrijdagavond zijn Go Ahead Eagles-VVV-Venlo (19.45 uur) en FC Eindhoven-NAC Breda (19.45 uur).

Vlakke etappe in Giro d'Italia

De Giro d'Italia is vrijdag toe aan de zevende etappe. Tussen startplaats Sulmona en finishplaats Foligno legt het peloton 211 kilometer af. Het parcours is redelijk vlak, al moeten de renners op veertig kilometer van de finish nog over een heuvel van vierde categorie. De verwachte aankomst is om 17.10 uur. De volgende test voor de klassementsrenners is waarschijnlijk pas de individuele tijdrit van zondag.

En verder:

- Is het vrijdag de tweede dag van de eindexamens, met onder meer Aardrijkskunde voor de havo en Kunst en Scheikunde voor het vwo. 

- wordt vrijdag de Duidelijketaalprijs uitgereikt. Vorig jaar was weerman Marco Verhoef de winnaar. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan de duidelijkste wetenschapper in de media.

Weer en verkeer:

Vrijdag wisselen zon en sluierwolken elkaar af. In het zuidoosten zijn er meer wolken en kan er soms een enkele bui vallen. Met maximaal 16 tot 23 graden is het koeler dan donderdag en de noordenwind is matig tot krachtig. Het weekend verloopt wisselvallig en koud.

De ANWB verwacht vrijdagochtend 'nauwelijks een ochtendspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie