Start eindexamens en uitspraak in zaak babymoorden Heerhugowaard

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Eindexamens van start

Middelbare scholieren beginnen donderdag op grote schaal aan hun eindexamen. Voor het vmbo staan er op donderdag geen examens op de planning, scholieren van de havo storten zich op natuurkunde en maatschappijwetenschappen. Scholieren op het vwo beginnen donderdag als eerste met het examen Nederlands. Lees de komende weken alles over de eindexamens in ons dossier, dat verzorgd wordt in samenwerking met Scholieren.com.

Uitspraak babymoorden Heerhugowaard

Yasmine M., de moeder van de drie baby's die dood werden gevonden in Heerhugowaard en Alkmaar, wordt verdacht van het doden van éen baby en het wegmaken van de drie lijkjes. Donderdag doet de rechter uitspraak in deze zaak. Tegen de moeder is vier jaar cel geëist waarvan één voorwaardelijk.

Ultimatum winkeliers PostNL verloopt

Het ultimatum dat de Vereniging van Postale en Bancaire Retailers (VVP) aan PostNL heeft gesteld, verloopt donderdag. De branchevereniging dreigt naar de rechter te stappen als het postbedrijf vasthoudt aan de voorgenomen verlaging van de vergoeding die winkeliers met een afhaalpunt ontvangen. PostNL wil ongeveer 2.500 ondernemers vanaf 1 juli 25 tot 40 procent minder gaan betalen voor hun diensten. 

Anti-corruptie conferentie Verenigd Koninkrijk

De Britse premier Cameron organiseert donderdag een internationale anti-corruptie conferentie in het Verenigd Koninkrijk. Verschillende wereldleiders, bedrijven en sportorganisaties reizen af naar Groot-Brittannië om te praten over de bestrijding van corruptie, volgens Cameron de bron van veel wereldproblemen. De conferentie wordt georganiseerd kort nadat de onthullingen over belastingontduiking, de zogeheten Panama Papers, naar buiten kwamen. Mogelijk zijn ook deze onthullingen onderwerp van gesprek. 

Cijfers over langdurig werklozen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag cijfers bekend over de ontwikkeling van de langdurige werkloosheid vanaf het eerste kwartaal van 2010 tot en met het eerste kwartaal van dit jaar. Iedereen die een jaar of langer zonder werk zit, wordt gerekend tot de groep langdurig werklozen. In het vierde kwartaal van 2015 waren er nog 240.000 langdurig werklozen.

Start play-offs om Europees voetbal

De play-offs met als inzet een ticket voor de derde voorronde van de Europa League gaan donderdag van start. FC Groningen stuit om 18.30 uur op Heracles Almelo in De Euroborg en om 20.45 uur is de aftrap bij PEC Zwolle-FC Utrecht. Zondag al zijn de returns. Feyenoord (groepsfase) en AZ (derde voorronde) zijn al zeker van deelname aan de Europa League.

En verder:

- Bestaat museum Singer Laren 60 jaar.

- Vindt de boekpresentatie plaats van het boek 10 jaar Nick en Simon

En in Stockholm is de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. 

Weer en verkeer:

Donderdag is het op de meeste plekken opnieuw zonnig. In het zuiden van het land is er wel kans op een enkele bui, mogelijk met onweer. Bij een stevige noordoostenwind komen de temperaturen net als woensdag uit tussen de 23 en lokaal 25 graden. 

De ANWB verwacht voor donderdag een normale spits.  

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie