Europees debat over Schengen en Newcastle kan degraderen uit Premier League

Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Uitspraak in zaak voorbereiden liquidatie

In Amsterdam horen drie mannen van 22 jaar en een man van 21 jaar wat voor straf ze krijgen voor het voorbereiden van een liquidatie. De vier verdachten reden in een gestolen auto met valse kentekens, hadden automatische wapens bij zich en bijbehorende munitie, donkere kleding, bivakmutsen, een jerrycan met benzine. Tegen drie van de mannen heeft het Openbaar Ministerie (OM) negen jaar cel geëist, de man van 21 wordt ook verdacht van poging tot moord en kreeg daarom een eis van 12 jaar cel te horen. 

Europees debat over Schengen

Europarlementariërs debatteren woensdag met de Europese Commissie over hoe het verdrag van Schengen weer in ere hersteld kan worden. Verschillende landen in Europa hebben sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis verscherpte grenscontroles ingevoerd of hebben de grensovergangen zelfs helemaal gesloten. Ook wordt er gesproken over een voorstel om het gezamenlijke asielsysteem te herzien, waarbij afgesproken moet worden welk land wanneer verantwoordelijk is voor een asielaanvraag. 

Hoger beroep in zaak familiedrama Reek

De 42-jarige man uit Reek die in 2014 in een delirium zijn vrouw doodstak en zijn zoontje ernstig verwondde, ging in hoger beroep tegen de opgelegde straf van vier jaar cel en tbs. De man is het niet eens met de conclusie van de rechtbank dat hij het geweld met opzet heeft gepleegd. 

Newcastle kan degraderen uit Premier League

In de Premier League zijn woensdagavond drie inhaalduels. Zonder zelf in actie te komen kan het Newcastle United van Tim Krul, Vurnon Anita, Georginio Wijnaldum, Siem de Jong en Daryl Janmaat degraderen. Dat is het geval als Sunderland voor eigen publiek afrekent met Everton. Guus Hiddink gaat woensdagavond met het uitgespeelde Chelsea op bezoek bij Liverpool, terwijl degradatiekandidaat Norwich City in eigen huis aantreedt tegen Watford. De drie duels beginnen allemaal om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Europese finale kookwedstrijd Bocuse d'Or

Woensdag vinden de finales plaats van de prestigieuze Europese kookwedstrijd B'ocuse d'Or. Het Nederlandse team dat strijdt voor de winst bestaat uit chef Jan Smink, commis Sander Verhaaf en coach Lars Aukema. Tijdens de finale in Boedapest moeten alle finalisten een gerecht maken met de ingrediënten steur, kaviaar en hertenkalf.

En verder:

- Is het woensdag 35 jaar geleden dat Bob Marley overleed. 

- Wordt er in het Europees Parlement gesproken over belastingen voor bedrijven. 

- Komen bouwer Heijmans, olie- en gasdienstverlener SBM Offshore en ABN Amro bank met de cijfers over het eerste kwartaal van 2016. 

Weer en verkeer:

In het noorden is er woensdag eerst nog wat kans op bewolking, maar in de rest van het land is het de hele dag van tijd tot tijd zonnig, met her en der wat bewolking. In de middag is er vanuit het zuiden kans op een bui, mogelijk met onweer. Bij een matige tot krachtige wind uit het oosten wordt het woensdag opnieuw warm met temperaturen tussen de 23 en 25 graden. 

De ANWB verwacht voor woensdag een normale spits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie