Michel Platini was negen maanden geleden nog de favoriet om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA, maar nu sporttribunaal CAS zijn schorsing niet heeft kwijtgescholden, lijkt de rol van de 60-jarige Fransman in het mondiale voetbal definitief uitgespeeld.

Platini struikelde over een dubieuze deal met Blatter, die vorig jaar september aan het licht kwam. De Zwitser betaalde in 2011 1,8 miljoen euro aan de Fransman, naar hun zeggen voor werkzaamheden verricht tussen 1999 en 2002.

De ethische commissie van de FIFA zag voldoende aanleiding Platini en Blatter onder meer wegens "onethisch handelen'' voor acht jaar te schorsen. Later werd dat teruggebracht naar zes jaar, en maandag bepaalde het CAS in een beroepszaak dat Platini voor vier jaar moet worden geschorst.

De oud-topvoetballer legde daarop na negen jaar zijn functie als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA neer.

De straf voor Platini staat haaks op zijn kritische uitlatingen aan het adres van de FIFA. Als hoogste baas van de UEFA stelde de oud-topvoetballer dat de FIFA volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit had verloren, maar de Franse vicepresident bleek uiteindelijk zelf ook niet brandschoon.

Michel Platini als voorzitter van de UEFA

Voetbalverleden

Platini kon als kandidaat-opvolger van Blatter een rijk voetbalverleden in de strijd gooien. Hij wordt gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie en was in 1984 aanvoerder van de Franse ploeg die Europees kampioen werd. Platini werd met negen doelpunten topscorer van dat toernooi.

Een jaar later won hij met Juventus ten koste van Liverpool de Europa Cup I, al werd die zege overschaduwd door het Heizeldrama. Vlak voor de aftrap braken op de tribune rellen uit, waarbij 39 voetbalfans overleden. Platini maakte het enige doelpunt in de finale en juichte uitbundig, iets wat hem altijd is nagedragen.

Hoewel de reputatie van Platini lange tijd vele malen beter was dan die van Blatter, was ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in het oliestaatje.

Platini kon binnen de UEFA tot vorig jaar op veel steun rekenen. Hij werd zonder tegenstand herkozen bij de laatste voorzittersverkiezing en zou namens Europa voor het presidentschap gaan bij de FIFA, nadat Blatter zijn vertrek had aangekondigd. Het onderzoek naar de schimmige deal en de daaropvolgende schorsing kostten hem de kop.