Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Beslissing valt in eredivisie

Ajax of toch PSV? Voor het eerst sinds 2011 valt op de laatste speeldag de beslissing in de strijd om de Nederlandse titel. Ajax heeft aan een zege bij De Graafschap voldoende om het kampioenschap veilig te stellen, tenzij PSV eveneens tot winst komt en daarbij een achterstand van zes doelpunten wegwerkt. De Eindhovenaren gaan op bezoek bij PEC Zwolle, dat nog altijd kans maakt op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Alle negen wedstrijden in de laatste speelronde beginnen om 14.30 uur.

Laatste Giro-etappe op Nederlandse bodem

De laatste rit van de Giro d'Italia op Nederlands grondgebied leidt de renners zondag van Nijmegen naar Arnhem. De etappe is iets minder vlak dan die van zaterdag, toen het peloton de omgekeerde route aflegde. De coureurs vertrekken om 12.40 uur op de Grote Markt in Nijmegen en zetten daarna koers richting de Achterhoek. De aankomst wordt tegen 17.40 uur verwacht. Waarschijnlijk mogen de sprinters strijden om de triomf op de Velperbuitensingel.

Nederland viert Moederdag

Zoals elke tweede zondag in mei worden ook dit jaar weer miljoenen Nederlandse moeders getrakteerd op ontbijt op bed, bloemetjes, knip- en plakwerkjes en cadeautjes. Tegelijkertijd met Duitsland, België, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten, viert Nederland op deze dag Moederdag. Al sinds de jaren dertig, toen het idee kwam overwaaien uit de Verenigde Staten, zet Nederland moeders in het zonnetje op Moederdag. 

Ook Barcelona heeft kleine kans op landstitel

In de Primera Division kan FC Barcelona zich zondag kronen tot kampioen, al is de kans daarop klein. De koploper dient daarvoor in Camp Nou af te rekenen met stadgenoot Espanyol én tegelijkertijd moeten concurrenten Atletico Madrid (uit tegen Levante) en Real Madrid (thuis tegen Valencia) verliezen. Als FC Barcelona een misstap begaat, kan het de eerste plaats verliezen aan een van de twee teams uit Madrid. Bij alle tien wedstrijden in speelronde 37 van de Primera Division klinkt om 17.00 uur het eerste fluitsignaal.

Bekijk het volledige programma en de stand in de Primera Division

Laatste optreden K3 in oude formatie

Karen, Kristel en Josje treden zondag om 17.00 uur in de Lotto Arena in Antwerpen voor de laatste keer met zijn drieën op als K3. Klaasje, Marthe en Hanne, die het programma K3 zoekt K3 wonnen, zullen het vanaf die dag definitief overnemen. Karen, Kristel en Kathleen waren de oorspronkelijke leden van de groep bij de oprichting in 1998. In 2009 stopte Kathleen, waarna Josje bij een televisietalentenjacht werd gevonden als vervanger. Kathleen zelf is zondag afwezig bij het afscheidsconcert, omdat Studio 100 wil dat de focus ligt op de nieuwe formatie.

En verder:

- Zijn delen van Parijs, waaronder de Champs-Elysees, zondag voor het eerst autovrij in een poging de luchtvervuiling terug te dringen. Dit  wordtvoortaan elke eerste zondag van de maand herhaald. 

Weer en verkeer:

Ook zondag en maandag is er veel zon en blijft het met 23 tot 25 graden warm. De oosten- tot zuidoostenwind neemt nog iets toe, naar 3 tot 5 Bft. Maandagavond bereikt een eerste bui mogelijk het zuiden van het land. Dinsdag komt er vanuit het zuiden meer bewolking en neemt de kans op buien overal toe, mogelijk met onweer.

Zondag kan het op de wegen naar het strand en recreatieplassen druk zijn. Ook kan het in de omgeving van Arnhem en Nijmegen druk zijn door de Giro-etappe die daar wordt verreden. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.