Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Herdenking overlijden Pim Fortuyn

Het is vrijdag veertien jaar geleden dat charismatische politicus door Volkert van der Graaf werd doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. In Rotterdam wordt vrijdagmiddag een herdenkingstocht georganiseerd. De tocht loopt vanaf het voormalige woonhuis van Fortuyn aan het G. W. Burgerplein naar het standbeeld van de politicus aan de Korte Hoogstraat. Voor het stadhuis wordt een minuut stilte gehouden.

Giro d'Italia van start met tijdrit in Apeldoorn

De 99e editie van de Ronde van Italië gaat vrijdagmiddag van start met een tijdrit van 9,8 kilometer in Apeldoorn. Het is na 2002 (Groningen) en 2010 (Amsterdam) de derde keer dat de Giro d’Italia in Nederland op gang wordt geschoten. Normaal gesproken begint de Giro op een zaterdag, maar doordat er door de Nederlandse start een extra reisdag nodig is, is de 'Grande Partenza' een dag vroeger. De eerste renner gaat om 13.45 uur van start en de finish van de laatste coureur is rond 17.45 uur

Verkeershinder in Gelderland door Giro d'Italia

Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn door de start van de Giro s'Italia in het weekend vrijwel onbereikbaar voor automobilisten. Tientallen plaatsen waar de fietskaravaan op zaterdag of zondag doorheen trekt zijn tijdelijk afgesloten. Dit zal vanaf vrijdag al voor overlast zorgen. De organisatie verwacht elke dag tussen de 150.000 en 200.000 toeschouwers langs de kant van de weg.

Uitreiking Rinus Michels Award voor trainer van het jaar

In Zwolle wordt vrijdagmiddag de Rinus Michels Award voor de trainer van het jaar uitgereikt. Frank de Boer (Ajax), Phillip Cocu (PSV), Erik ten Hag (FC Utrecht), John Stegeman (Heracles Almelo) en Ron Jans (PEC Zwolle) zijn de genomineerden. De Boer pakte de prijs al in 2013 en 2014, terwijl Cocu in 2015 triomfeerde. Co Adriaanse was in 2004 de eerste winnaar van de Rinus Michels Award.

Returns in eerste ronde play-offs om promotie

In de Jupiler League-play-offs worden vrijdag twee tickets verdeeld. FC Emmen probeert vanaf 18.30 uur een 4-1 achterstand goed te maken Almere City FC. De winnaar van dit duel treft de nummer zestien van de Eredivisie, Willem II of Excelsior, in de volgende ronde. Om 20.45 uur begint FC Volendam-MVV Maastricht. De Limburgers wonnen het eerste duel met 2-1 en stuiten op De Graafschap als de marge succesvol wordt verdedigd.

En verder:

- Gaat de snelweg A1 vrijdagavond tussen knooppunt Diemen en knooppunt Muiderberg in beide richtingen helemaal dicht vanwege de plaatsing van de spoorbrug Muiderberg. Voor automobilisten ontstaat daardoor grote hinder.

- Beginnen de kijkdagen voor de veiling van de inboedel van het failliete circus Herman Renz. Onder meer de piste, de pipowagen en de kassa's gaan in de verkoop.

Weer en verkeer:

Vrijdag en in het weekend is het zonnig en wordt het flink warmer. Vrijdagmiddag lopen de maxima uiteen van 21 graden op de Wadden tot 24 graden in het binnenland. De zonkracht is 5, waardoor de onbeschermde huid binnen 30 minuten kan verbranden. In het weekend blijft het zonnig, dan bij maxima van 22 tot lokaal 27 graden. De wind waait meestal uit het zuidoosten en is 's ochtends zwak en 's middags matig, 2 tot 4 Bft. Het blijft 20 tot 25 graden. Vanwege de meivakantie verwacht de ANWB vrijdag zowel in de ochtend als avond een lichte spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.