Wat gaat er op Bevrijdingsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 5 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Nationale viering Bevrijdingsdag

De start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt dit jaar plaats in Groningen. De viering gaat gepaard met een 5 mei-lezing door journalist Thomas Erdbrink en een toespraak van premier Rutte op het Groningse Bevrijdingsfestival. De ontsteking van het Bevrijdingsvuur, het traditionele startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals, vindt eveneens plaats in Groningen. 

's Avonds is er in Amsterdam traditioneel het 5-mei concert bij Koninklijk Theater Carré. Bij het concert is de premier ook te gast, samen met onder andere koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Hemelvaartsdag

Bevrijdingsdag valt dit jaar toevallig samen met Hemelvaartsdag. Naast de viering van de Bevrijding, wordt er donderdag dus ook herdacht. Maar wat herdenken we precies met Hemelvaartsdag? 

Beslissing over halve finales Europa League

In de Europa League worden donderdagavond de finalisten bekend. Titelverdediger Sevilla heeft in eigen huis na de 2-2 in de heenwedstrijd aan een doelpuntloos gelijkspel voldoende om ten koste van Shakhtar Donetsk de eindstrijd te bereiken. In het andere duel probeert Liverpool een 1-0 achterstand goed te maken tegen Villarreal. Beide wedstrijden beginnen om 21.05 uur. De finale van de Europa League is op woensdag 18 mei in Basel. De winnaar van het toernooi kwalificeert zich rechtstreeks voor de poulefase in de Champions League.

Ploegenpresentatie Giro d'Italia in Apeldoorn

In Apeldoorn is donderdagavond de ploegenpresentatie van de Giro d’Italia. De teams worden vanaf 18.00 uur op het Marktplein voorgesteld aan het publiek. De Ronde van Italië begint vrijdag met een tijdrit van bijna 10 kilometer in Apeldoorn. Zaterdag en zondag volgen er etappes op Nederlandse bodem, waarna de Giro na een rustdag dinsdag verdergaat in Italië. Het is na 2002 (Groningen) en 2010 (Amsterdam) de derde keer dat de Italiaanse ronde in Nederland op gang wordt geschoten.

En verder:

- Worden op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen gehouden, waaronder in Schotland en in Londen.

- Presenteren bedrijven als GoPro, Kellog Company en Motorola hun cijfers over het eerste kwartaal van 2016. 

Weer en verkeer:

Bevrijdingsdag verloopt zonnig en warm voor de tijd van het jaar. Bij een matige wind wordt het donderdag 20 graden of zelfs warmer. Ook de komende dagen blijft het zonnig en warm. 

Vanwege het mooie weer kan het donderdag lokaal druk zijn op de weg. De ANWB verwacht dat veel mensen op pad gaan naar bijvoorbeeld pretparken of de Bevrijdingsfestivals.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.