Real Madrid en Manchester City strijden woensdagavond om het laatste ticket voor de finale van de Champions League. Vorige week dinsdag eindigde het eerste duel in een bloedeloos 0-0 gelijkspel. Een voorbeschouwing.

De Spanjaarden stonden al vaak in de finale, de Engelsen nog nooit.

Real Madrid kan voor de veertiende keer in de clubhistorie de finale van de Europa Cup 1 of Champions League bereiken. De eerste keer was in 1956, de laatste keer in 2014. Voor Manchester City zou een plaats in de eindstrijd een primeur betekenen.

Spaanse clubs kwamen in liefst zestien van de laatste zeventien knock-outconfrontaties tegen Engelse clubs als winnaar uit de strijd. De reeks werd onderbroken door Chelsea, dat in 2012 ten koste van FC Barcelona de Champions League-finale haalde.

Video: Samenvatting Manchester City-Real Madrid

Real Madrid kan weer beschikken over Cristiano Ronaldo.

Door een lichte blessure miste de Portugees de heenwedstrijd. Ronaldo scoorde al zestien keer dit Champions League-seizoen. Karim Benzema kan woensdagavond niet spelen, onthulde coach Zinedine Zidane.

Er gaan flinke geldbedragen om bij beide clubs.

Real Madrid draaide in het boekjaar 2014/2015 een omzet van 577 miljoen euro, ruim 110 miljoen euro meer dan Manchester City. De verwachting is dat de Engelse club de 'Koninklijke' vanwege een nieuw, lucratief televisiecontract snel passeert op deze ranglijst. 

Real Madrid is dit toernooi thuis onverslaanbaar, Manchester City scoort uit juist goed.

Dit seizoen staat er in de Champions League geen maat op Real Madrid in Bernabéu. De Spaanse recordkampioen won alle vijf thuiswedstrijden. Manchester City boekte juist in uitduels prima resultaten met drie zeges, één gelijkspel en slechts één nederlaag. 

Real Madrid maakte al 26 doelpunten in de lopende editie van het miljoenenbal, terwijl Manchester City slechts 18 keer kon juichen. Toch is de Engelse club in tegenstelling tot de 'Koninklijke' niet in de problemen gekomen. City zette in de knock-outfase achtereenvolgens Dinamo Kiev en Paris Saint-Germain opzij. Real moest in de kwartfinales diep gaan om VfL Wolfsburg uit te schakelen. 

In Bernabéu klinkt om 20.45 uur het eerste fluitsignaal. NU.nl en SBS6 beginnen om 20.00 uur met de voorbeschouwing op de tweede halve finale.