Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 mei 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Nederland in teken dodenherdenking

Woensdagavond om 20.00 uur staat Nederland twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 98 procent van de gemeenten vindt een herdenking plaats, bij duizenden monumenten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam en leggen daar een krans.

Uitspraak in zaak Mariska Peters

De rechtbank in Arnhem doet woensdag uitspraak in de zaak rond de dood van de 21-jarige Mariska Peters. De jonge vrouw werd eind februari vorig jaar door speurhonden gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen. Ze was toen twee weken vermist. Het Openbaar Ministerie heeft 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen haar oom Johan P., die ervan wordt verdacht Mariska Peters te hebben verkracht en omgebracht door wurging. P. werd eerder veroordeeld omdat hij zijn eigen kind had verkracht, mishandeld en in het hoofd had gekerfd. Hij verbleef daarvoor nog op een open afdeling van de tbs-kliniek. 

Real Madrid en Manchester City vechten om finaleplaats

Real Madrid en Manchester City treffen elkaar woensdagavond in de halve finale van de Champions League. Na de 0-0 in de heenwedstrijd ligt de strijd om het finaleticket nog volledig open. Bij Real, dat voor de veertiende keer de eindstrijd van het belangrijkste Europese clubtoernooi kan bereiken, keert Cristiano Ronaldo naar alle waarschijnlijkheid terug. Door een lichte blessure miste de Portugees het heenduel.

De wedstrijd tussen Real Madrid en Manchester City begint om 20.45 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden door NU.nl en SBS6. Om 20.00 uur start de voorbeschouwing.

Turkije krijgt mogelijk groen licht voor visumvrij reizen naar Europa

Turkije krijgt naar alle waarschijnlijkheid groen licht van de Europese Commissie voor het visumvrij reizen naar Europa. De Turken voldoen aan bijna alle voorwaarden, stellen verschillende EU-ambtenaren. De 28 EU-lidstaten moeten nog wel beslissen of ze het met de Europese Commissie eens zijn. Op 18 maart sloten de EU en Turkije het vluchtelingenakkoord. Onderdeel daarvan was dat de visumplicht voor Turken, die als toerist de Schengenzone in willen, versneld wordt afgeschaft. 

Uitspraak tegen terreurverdachte Mohamed B. 

Terreurverdachte Mohamed B. krijgt te horen of hij van het gerechtshof in Den Haag alsnog een celstraf krijgt opgelegd. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag en het willen aansluiten bij terreurorganisatie IS. De rechtbank sprak hem vrij; uit chatberichten zou blijken dat hij slechts aan stoerdoenerij heeft gedaan. Maar het OM weet zeker dat B. bewust radicale uitspraken heeft gedaan.

En verder:

- Presenteren Air France-KLM, Royal Dutch Shell en T-Mobile de kwartaalcijfers

Weer en verkeer:

Woensdag is het lokaal een korte tijd grijs, maar schijnt uiteindelijk overal de zon. Later ontstaan er wat stapelwolken, maar blijft het droog bij maxima rond 17 graden. De wind is nauwelijks aanwezig.

De ANWB verwacht woensdag vanwege de meivakantie minder drukte op de weg dan gebruikelijk. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.