Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 april 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Platini vecht schorsing aan bij CAS

Michel Platini meldt zich vrijdag bij het internationaal arbitragehof CAS om zijn zesjarige schorsing wegens het ontvangen van een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van Sepp Blatter aan te vechten. Saillant is dat Blatter door de FIFA, die Platini de straf oplegde, is opgeroepen als getuige. De 80-jarige Zwitser is eveneens voor zes jaar geschorst door de FIFA. Hij zal zijn straf ook aanvechten bij het CAS, maar zijn zaak zal op een latere datum plaatsvinden.

Begin inhoudelijk proces tegen Aydin C.

Vrijdag begint het inhoudelijk proces tegen Aydin C. (38). Hij staat onder meer terecht voor aanranding en afpersing van tientallen meisjes via de webcam. De Canadese tiener Amanda Todd zou tot zijn slachtoffers hebben behoord. Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat zij een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet. De advocaat van C. heeft de verdediging van zijn cliënt donderdag neergelegd. Volgens de raadsman, Robert Malewicz, heeft hij onvoldoende voorbereidingstijd gekregen van de rechtbank in Amsterdam. Wat de gevolgen van het stoppen van de advocaat van C. zijn, moet dan blijken.

Uitspraak in zaak tegen Hells Angels-president

Vrijdag doet de rechtbank in Alkmaar uitspraak in de zaak tegen tegen de president van de Hells Angels in Haarlem, Lysander de R. (35), en zijn schoonvader Frits P. De mannen worden vervolgd voor het bezit van "een arsenaal aan zware wapens". Het OM heeft drie jaar cel geëist.

Prins William en Kate Middleton vieren vijfjarig huwelijk

Het is vijf jaar geleden dat de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton elkaar het ja-woord gaven in de Londense Westminster Abbey. Sindsdien hebben ze twee kinderen gekregen: George (2) en Charlotte (bijna 1). Het is niet bekend wat het echtpaar deze vrijdag gaat doen. Afgelopen maand waren ze op een tiendaags werkbezoek aan Bhutan en India.

Laatste speelronde Jupiler League

In de Jupiler League staat vrijdag de laatste speelronde op het programma. Alle beslissingen zijn al gevallen, waardoor de clubs vrijuit kunnen spelen. Kampioen Sparta Rotterdam treedt op het eigen Kasteel aan tegen FC Dordrecht, dat slechts de zestiende positie bekleedt. In Deventer stuit Go Ahead Eagles op NAC Breda. Beide clubs hebben zich gekwalificeerd voor de play-offs en maken dus nog kans op een rentree in de Eredivisie. Alle negen duels beginnen om 20.00 uur.

Bekijk het volledige programma en de stand in de Jupiler League

En verder:

- Begint in Kenia een tweedaagse internationale top voor de bescherming van olifanten, onder meer over het tegengaan van stroperij en illegale handel in de slagtanden. Naast beroemdheden nemen meerdere staats- en regeringsleiders deel aan de top. Ook NU.nl is aanwezig.

- Rijdt de Formule 1 vrijdag de eerste vrije trainingen in het Russische Sochi. De Grand Prix wordt zondag verreden, om 14.00 uur. 

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over het energieverbruik in 2015.

Weer en verkeer:

Vrijdag valt er vooral in het oosten en zuidoosten regen. In het westen is het later overwegend droog en schijnt ook soms de zon. Het wordt maximaal 10 tot lokaal 12 graden en de zuidwestenwind is matig tot aan zee krachtig.

Ondanks het slechte weer verwacht de ANWB vrijdag een lichte ochtendspits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.