Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 april 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Hoger beroep Costa Concordia

Donderdag dient het hoger beroep in de zaak tegen de kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia. In februari van vorig jaar werd kapitein Schettino veroordeeld tot zestien jaar celstraf wegens doodslag, nalatigheid bij een schipbreuk en het verlaten van een schip. Daartegen ging zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging in beroep. De Costa Concordia zonk op 13 januari 2012 voor de Italiaanse kust. Bij de het ongeluk kwamen 32 mensen om het leven.

Uitspraak in zaak brandstichting Rijswijk

De rechter in Nederland doet donderdag uitspraak in de zaak over de brandstichting bij verschillende scholen in Rijswijk. Het OM wilde de dader, een 39-jarige verstandelijk beperkte, niet vervolgen. De brandstichter is volgens het OM namelijk volledig ontoerekeningsvatbaar.

Cijfers over duurzame inzetbaarheid werknemers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt donderdag met cijfers over de zogeheten duurzame inzetbaarheid van werknemers en zzp'ers. In hoeverre blijven medewerkers gezond en productief? En zijn medewerkers daarnaast  tevreden over hun werk en de kansen op de arbeidsmarkt?

Liverpool en Sevilla in actie in halve finale Europa League

In de Europa League worden donderdagavond de heenwedstrijden in de halve finales gespeeld. Liverpool, dat in de kwartfinales in een spektakelstuk afrekende met Borussia Dortmund, gaat op bezoek bij de Spaanse subtopper Villarreal. In de andere halve eindstrijd treedt titelverdediger Sevilla in Oekraïne aan tegen Shakhtar Donetsk. Beide duels beginnen om 21.05 uur. Volgende week zijn al de returns en is het duidelijk wie elkaar ontmoeten in de finale.

En verder:

- Is het donderdag de dag van de veiligheid op het werk.

- Komen onder meer techbedrijf Samsung en vliegtuigbouwer Airbus met kwartaalcijfers. Veel andere bedrijven maken donderdag ook cijfers bekend.

- Vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats naar aanleiding van een burgerinitiatief om kernwapens in Nederland strafbaar te maken.

- En debatteert de Kamer met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over robotisering op de arbeidsmarkt.

Weer en verkeer:

De temperaturen dalen in de nacht van Koningsdag naar donderdag tot tussen de 4 graden en het vriespunt. Het is donderdag verder opnieuw regenachtig met lokaal hagel en onweer. Bij een matige tot krachtige wind uit het westen wordt het overdag tussen de 9 en 11 graden.

Het verkeer in de spits moet donderdag rekening houden met drukte vanwege de regenval.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.