Francesco Schettino, de kapitein van van het gezonken cruiseschip Costa Concordia, is ook in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel. Bij de ramp in 2012 kwamen 32 mensen om het leven. Een overzicht van de langslepende zaak.

Op 13 januari 2012 vaart de Costa Concordia voor de Italiaanse kust van Isola del Giglio op een rots.

Hierdoor ontstaat een scheur van 70 meter aan de linkerzijde. Het cruiseschip, met aan boord 4.229 passagiers, onder wie 42 Nederlanders, kapseist. In totaal komen 32 mensen om het leven.

Het luxe schip was bezig aan een rondreis door het westelijke deel van de Middellandse Zee en zou onder meer stops maken in Cagliari, Palma de Mallorca, Barcelona en Marseille.

Een dag na de ramp besluit de Italiaanse justitie een onderzoek te starten naar de toedracht.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip, wordt aangehouden. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van het zinken van een schip en van het in de steek laten van passagiers. 

De 55-jarige kapitein zou het schip al vrijdagavond 13 januari om 23.30 uur hebben verlaten, terwijl de laatste reddingsboot met passagiers pas om 3.00 uur 's nachts vertrok.

Video: Kapitein verliet te vroeg het schip

Francesco Schettino is een omstreden figuur.

Het wordt hem zwaar aangerekend dat hij eerder dan de laatste passagiers het schip verliet. Ook vertelde hij niet direct de waarheid over de toedracht van het zinken van het schip. Zo zou de rots waar het schip op voer volgens hem niet op de kaart hebben gestaan. Later gaf hij toe dat hij vlak langs de kust voer om de passagiers en een bemanningslid een plezier te doen.

Schettino ontkent ook bewust eerder van boord te zijn gegaan, maar zegt dat hij juist overboord sloeg en in een reddingsboot belandde. De kapitein vindt dat zijn bemanning voor een groot deel verantwoordelijk is voor de ramp.

De rechter achtte Schettino schuldig aan doodslag en legde hem zestien jaar cel op. 

Italiaanse aanklagers hadden een gevangenisstraf van 26 jaar en 3 maanden geëist tegen de kapitiein. Zowel justitie als de verdediging waren teleurgesteld in de uitslag, en gingen beiden in hoger beroep. Vijf officieren van het cruiseschip kregen eerder al gevangenisstraffen voor hun rol bij de ramp.

Op 31 mei bepaalde het gerechtshof in Italië dat de celstraf van Schettino blijft staan. Maar ook tegen dit besluit gaat hij in beroep bij het hof van cassatie. 

In juli 2014 werd het scheepswrak van de Costa Concordia naar Genua gesleept waar het momenteel wordt gesloopt.