De Filipijnse islamitische rebellengroep Abu Sayyaf heeft dit jaar twee Canadese gijzelaars gedood. Onlangs lieten ze een Noorse gijzelaar vrij. Wat voor beweging is Abu Sayyaf?

Al tientallen jaren is Abu Sayyaf actief in de Filipijnen.

Abu Sayyaf is opgericht in de jaren zeventig maar kwam pas echt op in de jaren tachtig in de Filipijnen. Abu Sayyaf geldt sindsdien als een van de meest radicale jihadistische bewegingen van het land en is voornamelijk actief op het op een na grootste eiland van de Filipijnen, Mindanao, maar bijvoorbeeld ook in Maleisië. De beweging zou ook banden hebben met bewegingen in het Midden-Oosten. Abu Sayyaf zou vanuit daar hoofdzakelijk gefinancierd worden.

Abu Sayyaf streeft naar een onafhankelijke islamitische staat.

Net als bijvoorbeeld Islamitische Staat (IS) en Boko Haram, streeft Abu Sayyaf naar een onafhankelijke islamitische staat. Deze staat zou moeten worden gesticht op het eiland Mindanao. Ook op de zuidelijke Sulu-eilanden is de beweging zeer actief en wordt er gestreefd naar een kalifaat.

Buiten de Filipijnen is Abu Sayyaf ook een bekende rebellenbeweging.

Wereldwijd wordt de groep als een van de belangrijkste jihadistische bewegingen gezien. Verschillende landen kennen Abu Sayyaf dan ook de status van een terroristische beweging toe. Nederland behoort echter niet tot een van die landen.

Leden van Abu Sayyaf zouden ook banden hebben met verschillende andere radicale bewegingen binnen en buiten de Filipijnen. In het verleden heeft de organisatie onder meer steun uitgesproken voor IS en ook zou de beweging banden hebben met Al Qaeda. Een van de grondleggers van Abu Sayyaf vocht in Afghanistan tegen de Sovjet-Unie en zou nauw contact gehad hebben met Osama Bin Laden. De beweging heeft momenteel enkele honderden aanhangers binnen en buiten de Filipijnen.

Abu Sayyaf staat bekend om zijn wrede acties.

In november vorig jaar onthoofdde de groep een gijzelaar uit Maleisië op de dag dat de premier van dat land voor een internationale conferentie in Manilla aankwam. De beweging pleegt daarnaast veelvuldig aanslagen en gijzelt personen, zoals gebeurde met de 68-jarige John Ridsdel en de 68-jarige Robert Hall, die vervolgens ook werden gedood. De groep waartoe ze behoorden, werd gegijzeld vanuit een resort in de Filipijnen.

Momenteel heeft de groep nog veel meer gijzelaars in zijn macht. Onder de gegijzelden is ook een Nederlander Ewold Horn. Daarnaast houdt de groep zeker één Japanner, vier Maleisiërs en veertien opvarenden van een Indonesische sleepboot vast. Ook gebruikt de beweging geweld tegen de eigen bevolking.

De strijd van de Filipijnse overheid tegen de beweging verloopt moeizaam.

Ondanks het feit dat de rebellengroep met de Filipijnse overheid een vredesakkoord sloot in 2014 na een strijd van bijna 45 jaar, is het nog altijd erg onrustig in het zuiden van de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten proberen de macht van Abu Sayyaf de kop in te drukken, maar slagen daar maar mondjesmaat in.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt dat Abu Sayyaf een kalifaat nastreeft. Hij zegt dat de groep niet enkel meer achter geld aanzit. "Ze willen vechten voor een kalifaat in Zuidoost-Azië, een koninkrijk voor moslims."