Prince, geboren op 7 juni 1958 als Prince Rogers Nelson in Minnesota, werd beroemd in de jaren zeventig en groeide uit tot een van 's werelds grootste popsterren. Donderdag 21 april overleed de Amerikaanse zanger op 57-jarige leeftijd.

Wereldwijd heeft Prince meer dan honderd miljoen albums verkocht. Het popicoon werd bekend met nummers als Purple rain, Let's go crazy, Kiss, When Doves Cry en The Most Beautiful Girl in the World. Hij wist in zijn muziek jazz, funk en disco te combineren.

De lijst van artiesten met wie Prince in de afgelopen tientallen jaren heeft samengewerkt, is vrijwel eindeloos. Van George Clinton, Madonna en Chaka Khan tot Patti LaBelle, Sheena Easton en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer.

Tijdens zijn carrière heeft hij zeven Grammy's, een Golden Globe en een Oscar gewonnen. De Oscar kreeg de zanger in 1985 voor het nummer Purple rain. Prince werd in 2004 ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame.

Zeven jaar

Naar verluidt schreef Prince zijn eerste liedje toen hij zeven jaar was. Hij schreef en zong niet alleen, maar speelde ook meerdere instrumenten, waaronder gitaar, keyboard en drum.

Prince was zijn bekendste artiestennaam, maar hij heeft zichzelf ook onder meer genoemd: The Artist Formerly Known as Prince (Tafkap), The Purple One, His Royal Badness en The Prince of Funk.

Memoires

Eind maart liet Prince nog weten dat hij bezig was met zijn memoires: The Beautiful Ones. Hij zou daarin zijn eerste herinnering beschrijven tot aan zijn optreden tijdens de Super Bowl Half Time Show in 2007. Het boek zou volgend jaar moeten verschijnen, aldus de zanger.

De artiest was twee keer getrouwd. De eerste keer met zijn back-up danseres Mayte Garcia. Ze gingen in 2000 uit elkaar. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini en dat huwelijk eindigde in 2006.

Zijn laatste album, HITnRUN: Phase Two kwam uit in december 2015. Tot vorige week was hij nog op tournee in de Verenigde Staten.

Video: Prince - Purple rain

Prince - Purple rain
Prince - Purple rain