Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Ook kunt u zich inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. 

Europese ministers bespreken Panama Papers

De ministers van Financiën van de EU-landen komen vrijdag en zaterdag bijeen voor een informele Ecofin in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ze gaan op uitnodiging van minister Jeroen Dijsselbloem onder meer praten over de recente onthullingen uit de Panama Papers, de EU-begroting, het bankentoezicht en de aanpak van btw-fraude.

Hof doet uitspraak in zaak over brand Chemie-Pack

In het proces dat draait om de brand bij Chemie-Pack in 2011 horen drie leidinggevenden vrijdagochtend welke straf ze krijgen. In hoger beroep werden celstraffen van twee tot vier jaar geëist. De drie werden eerder veroordeeld tot taakstraffen voor brand door schuld en overtreding van vergunningsvoorschriften. De rechtbank zag geen bewijs voor opzettelijke brandstichting. De enorme brand bij Chemie-Pack in januari 2011 veroorzaakte een schade van rond 70 miljoen euro.

Koningsspelen 2016 met ruim miljoen kinderen

Meer dan vijfduizend basisscholen in Nederland en het Caribisch gebied doen mee aan de vierde editie van het sportieve Oranjefeest, dat voor het eerst georganiseerd werd in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Hij en koningin Máxima zijn dit jaar in Amsterdam. Traditiegetrouw beginnen de spelen met een Koningsontbijt. Daarna mogen de kinderen net als elk jaar gaan sporten. Scholen kunnen de dag naar eigen wensen en mogelijkheden vormgeven.

Tweede dag bezoek president Indonesië aan Nederland

President Joko Widodo brengt vrijdag onder meer een bezoek aan de Tweede Maasvlakte, met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) en burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook geven hij en minister Liliane Ploumen (Handel) een toespraak in het Kurhaus in Den Haag. Tot slot gaan Widodo en zijn echtgenote op audiëntie bij koning Willem-Alexander.

Een-na-laatste speelronde in Jupiler League

Sparta Rotterdam is zeker van de titel en promotie naar de Eredivisie en ook de plekken in de play-offs zijn al zo goed als vergeven. Sparta gaat vrijdag op bezoek bij MVV Maastricht, terwijl VVV-Venlo de tweede plaats veilig kan stellen bij een zege op FC Emmen en als NAC Breda averij oploopt tegen Almere City FC. Alle negen duels beginnen om 20.00 uur.

En verder:

- Brengt de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, waarbij hij onder meer een overleg heeft met premier David Cameron. Obama en zijn vrouw Michelle hebben daarnaast ontmoetingen met de koninklijke familie.

- En is het Earth Day, waarop in 191 landen aandacht wordt gevraagd voor zaken die zorgen voor een 'betere wereld'.

Weer en verkeer:

Vrijdag is het overwegend bewolkt, maar in het noorden en midden schijnt eerst nog de zon. Later op de dag kan er uit de dikkere bewolking in het zuiden wat regen vallen. Met 11 tot 13 graden wordt het een stuk frisser dan donderdag. De noordoostenwind is daarbij matig.

De ANWB verwacht een normale ochtendspits. Wel kan er meer drukte zijn dan normaal op de A22 en A9, vanwege de afsluiting van de Velsertunnel. Dat geldt ook voor de avondspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.