Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 21 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Ook kunt u zich inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 06.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. 

Nieuwe start vredesgesprekken Jemen

Donderdag kunnen na enig oponthoud de vredesbesprekingen over Jemen starten in Koeweit. Maandag werden de gesprekken uitgesteld vanwege aanhoudende gevechten in Jemen. Delegaties van de Houthi-rebellen en de partij van ex-president Ali Abdullah Saleh bleven in de Jemenitische hoofdstad Sanaa en lieten weten dat het geen zin had om af te reizen omdat een aangekondigd staakt-het-vuren niet werd nageleefd. Woensdag gaf de een woordvoerder van de VN aan dat de gesprekken donderdag wel door zullen gaan.

Rentebesluit ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt donderdag om 13.45 uur zijn rentebesluit bekend. Drie kwartier later geeft ECB-president Mario Draghi een toelichting op het besluit. Er worden geen nieuwe maatregelen verwacht. In maart kondigde de ECB onverwacht aan de belangrijkste rente te verlagen naar 0 procent en het opkoopprogramma op te schroeven. De aandacht zal dit keer vooral uitgaan naar wat Draghi te zeggen heeft over de eerder aangekondigde maatregelen en de ontwikkeling van de inflatie. 

Bijzonder bezoek president Indonesië aan Nederland

Donderdag en vrijdag brengt de Indonesische president Joko Widodo een bezoek aan Nederland. Hij gaat dan onder andere naar de Maasvlakte en heeft een afspraak met premier Rutte. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een president van de voormalige kolonie ons land aandoet. Eerder bezocht Widodo al andere Europese landen en bracht hij een bezoek aan Europese instellingen. De banden tussen Nederland en de voormalige kolonie zijn de laatste jaren stukje bij beter sterker geworden. Niet het gezamenlijke verleden, maar de economische betrekkingen spelen een hoofdrol in de relatie. 

Merkel krijgt Four Freedoms Award

Premier Rutte reikt donderdag de International Four Freedoms Award uit aan dr. Angela Merkel. Elke twee jaar worden de awards uitgereikt aan organisaties en personen die een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld.

Belangrijke wedstrijden voor AZ en SC Cambuur

De laatste twee wedstrijden in de midweekse speelronde van de Eredivisie worden donderdagavond afgewerkt: ADO Den Haag-AZ (18.30 uur) en SC Cambuur-Willem II (18.30 uur). AZ moet zegevieren in Den Haag om nog enigszins kans te maken op de derde plaats, terwijl hekkensluiter SC Cambuur gebaat is bij een overwinning in de strijd tegen degradatie. Na de duels van donderdagavond ligt de Eredivisie anderhalve week stil.

En verder:

- Wordt de Olympische vlam aangestoken in het Griekse Olympia. Vanaf daar gaat de vlam een week later naar het land van de Spelen, Braziië.

- De langstzittende levende monarch ter wereld, de Britse koningin Elizabeth, viert haar negentigste verjaardag. 

- En het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert cijfers over het aantal verkeersdoden in 2015. 

Weer en verkeer:

In de nacht van woensdag en donderdag ligt de temperatuur rond de 4 graden. In het binnenland kunnen de temperaturen verder zakken tot rond het vriespunt. Daar is dan ook een enkele mistbank mogelijk. Donderdag trekt er zo af en toe wat bewolking over het land, maar het is droog en hoofdzakelijk zonnig bij temperaturen tussen de 11 en 18 graden.

De ANWB verwacht voor donderdag een normale spits. Wel kan er meer drukte ontstaan dan normaal op de A22 en A9, omdat het verkeer nog moet wennen aan de afsluiting van de Velsertunnel. Verder wordt een normale spits verwacht. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.