Zowel het Lagerhuis van Brazilië als de Senaat hebben voor het afzetten van president Dilma Rousseff (68) gestemd. Is het gedaan met het leiderschap van Rousseff?

De Senaat stemde op 9 augustus vóór het afzetten van Rousseff. 

De Senaat moest met een 'gewone meerderheid' akkoord gaan. Na een bijna zeventien uur durende sessie gaf de Senaat met 59 stemmen vóór en 21 tegen goedkeuring aan de impeachmentprocedure.

Rousseff wordt onder meer verdacht van het sjoemelen met de begroting in de aanloop naar de verkiezingen. Met de stemming in de Senaat is het echter nog niet gedaan voor Rousseff.

Nu een meerderheid van de Senaat vóór afzetting stemt, komt er een rechtszaak.

Rousseff blijft ondertussen geschorst en moet de rechtszaak afwachten. Na de zaak komt er nóg een stemming in de Senaat, waarbij twee derde van de leden moet instemmen met het afzetten van de president. Als dat niet gebeurt, komt Rousseff weer aan de macht. 

Ondertussen blijft Michel Temer interim-president. 

Temer wordt zelf verdacht van dezelfde corrupte praktijken die ook Rousseff ten laste worden gelegd. Ook andere prominente figuren in de Braziliaanse politiek, onder wie de voorzitter van het Lagerhuis, Eduardo Cunha, en het hoofd van de Senaat, Renan Calheiros, worden verdacht van corruptie.

Cunha zou meerdere miljoenen dollars aan steekpenningen hebben aangenomen. Calheiros zou betrokken zijn geweest bij een corruptieschandaal dat draait om staatsoliebedrijf Petrobras. 

De toekomst van het leiderschap in Brazilië is onduidelijk. 

Duidelijk is wel dat miljoenen Brazilianen willen dat Rousseff vertrekt. Honderdduizenden betogers protesteerden eerder al tegen Rousseff en op veel politieke steun hoeft ze ook niet meer te rekenen. Ze zegt zelf echter alles op alles te zetten om terug te keren als president. Ze spreekt van een staatsgreep. 

Video: Brazilianen vieren instemmen Lagerhuis met afzetten president

Brazilianen vieren instemmen Lagerhuis met afzetten president
Brazilianen vieren instemmen Lagerhuis met afzetten president

Het leiderschap is niet het enige probleem waar Brazilië mee kampt. 

De Braziliaanse economie verkeert in de hevigste recessie in meer dan dertig jaar. In 2015 kromp de economie met 3,8 procent en de inflatie is 10,7 procent. Het werkloosheidspercentage is 9 procent en groeit naar alle waarschijnlijkheid door.