Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 14 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Ook kunt u zich inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 06.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Zitting moord verpleegkundige Waalwijk

In de pro-formazitting over de moord op de verpleegkundige Linda van der Giessen uit Waalwijk, staat haar ex-vriend, John F. uit Zevenbergen donderdag terecht. F. zou Van der Giessen hebben doodgeschoten op de parkeerplaats van het Twee Steden-ziekenhuis in Waalwijk in augustus van vorig jaar. De 28-jarige vrouw deed voorafgaand aan het schietincident meerdere keren aangifte tegen haar ex wegens bedreiging. F. meldde zich een dag na het schietincident zelf bij de politie en heeft de moord bekend. 

Koenders bezoekt Afrikaanse landen namens EU

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken brengt vanaf donderdag een vierdaags bezoek aan Mali, Ghana en Ivoorkust om daar namens de Europese Unie te praten over migratie. Aan de orde komen onder meer het aanpakken van mensensmokkel en mensenhandel, de handel in valse paspoorten, betere grensbewaking door Afrikaanse landen en bescherming van immigranten en asielzoekers. 

Jaarlijks persconferentie Poetin

De Russische president Vladimir Poetin houdt donderdag zijn jaarlijkse persconferentie. Tijdens de persconferentie, die meestal uren duurt en rechtstreeks wordt uitgezonden, beantwoordt Poetin vragen van journalisten, burgers en politici. De persconferentie begint om 13.00 uur (Nederlandse tijd). 

Liverpool-Dortmund in kwartfinales Europa League

Na de wedstrijden in de Champions League van de afgelopen dagen staan donderdagavond de returns in de kwartfinales van de Europa League op het programma. De topper in deze ronde is Liverpool-Borussia Dortmund. Na de 1-1 van vorige week in Duitsland is alles nog mogelijk. Titelverdediger Sevilla verdedigt voor eigen publiek een 2-1 voorsprong tegen Athletic de Bilbao. De andere kwartfinales van donderdagavond zijn Sparta Praag-Villarreal en Shakhtar Donetsk-Sporting Braga. Alle duels beginnen om 21.05 uur.

Officiële start van het aspergeseizoen

Donderdag geldt als de officiële startdag van het aspergeseizoen. Gedurende zo'n tien tot twaalf weken zullen de asperges, een van de weinige overgebleven seizoensproducten van ons land, door veel Nederlanders gegeten worden. Maar de asperges zijn niet onder elke bevolkingsgroep even populair. Vooral jongeren zouden ze steeds vaker laten liggen. 

En verder:

- Worden de gesprekken tussen John van den Heuvel en Joran van der Sloot uitgezonden op RTL4. 

- Is de bekendmaking van de winnaar van de European Press Prize, de prijs voor excellente journalistiek. Twee journalisten van NRC Handelsblad zijn genomineerd. 

- Presenteren Unilever en Nestlé kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van 2016.  

- En brengt paus Franciscus een bezoek aan het Griekse eiland Lesbos. 

Weer en verkeer:

Donderdag is het vroeg in de ochtend lokaal eerst nog mistig. Daarna is het afwisselend zonnig en bewolkt, met in de middag kans op een bui. Ook is er lokaal onweer mogelijk. Het wordt tussen de 14 en 17 graden bij een matige wind uit het zuidwesten. 

Volgens de ANWB is het goed mogelijk dat het verkeer in de ochtendspits last heeft van de mist. Voor de avondspits zijn er naar verwachting geen bijzonderheden. 

Daarnaast hebben treinreizigers last van hinder door herstelwerkzaamheden aan de Moerdijkbrug, omdat daarop vorige week tijdens een controle haarscheurtjes zijn ontdekt. De NS waarschuwt dat reizigers hun reis beter kunnen uitstellen of in elk geval buiten de spits moeten reizen. Er worden bussen ingezet en er zijn omreisadviezen.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.