Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Ook kunt u zich inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 06.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Uitspraak tegen Bart van U. over doden Els Borst en zijn zus

De rechtbank in Rotterdam doet uitspraak tegen Bart van U, die wordt verdacht van doodslag op oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs in 2014 en 2015. Het Openbaar Ministerie eiste acht jaar cel en tbs met dwangverpleging, omdat Van U. "sterk verminderd toerekeningsvatbaar" wordt geacht. Beide slachtoffers werden in een opwelling door Van U. doodgestoken. Justitie, de politie en de GGZ maakten meerdere fouten in de zaak. Zowel de dood van Borst als van de zus van Van U. hadden kunnen worden voorkomen, aldus zijn advocaat. 

Debat over uitslag referendum

Na het duidelijke 'nee' tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne beloofde premier Mark Rutte dat het kabinet het verdrag "niet zonder meer" zal ratificeren. Woensdag om 19.00 uur debatteert de Tweede Kamer met de premier en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders over de uitkomst van het referendum. Een meerderheid van de Kamer vindt dat het kabinet de uitkomst moet overnemen, maar worstelt zelf nog met de vraag of het verdrag dan maar helemaal van tafel moet of dat het moet worden aangepast.

Parlementsverkiezingen Syrië

In Syrië staan woensdag parlementsverkiezingen op het programma in de gebieden die worden gecontroleerd door het regime van Bashar al-Assad. De verkiezingen, uitgeroepen door Assad, worden niet erkend door de Verenigde Naties en de Syrische oppositie noemt de stemming een aanfluiting. Bij de verkiezingen zijn 250 zetels te verdelen, de parlementsleden zitten voor een periode van vier jaar. Na de verkiezingen sluiten vertegenwoordigers van de Syrische overheid aan bij de vredesbesprekingen in Genève.

Kamer wil meer weten over vluchtelingenakkoord

De Kamer debatteert om 13.30 uur over de overeenkomst die ervoor moet zorgen dat de vluchtelingenstroom over de Egeïsche wordt ingedamd. Volgens Amnesty International en de NOS stuurt Turkije Syrische vluchtelingen terug oorlogsgebied in en dat zou niet alleen tegen de mensenrechtenverdragen, maar ook tegen de migratiedeal ingaan die de Europese Unie en Turkije onlangs sloten. Partijen in de Tweede Kamer willen weten wat er van deze berichten klopt en vragen zich af of de afspraken met Turkije wel zo'n goed plan zijn.

FC Barcelona verdedigt voorsprong in kwartfinales Champions League

FC Barcelona probeert woensdagavond ten koste van Atletico Madrid de halve finales te bereiken in de Champions League. Dankzij twee treffers van Luis Suarez triomfeerden de Catalanen vorige week in eigen huis met 2-1. Bij Atletico ontbreekt Fernando Torres, die na zijn rode kaart in de eerste wedstrijd geschorst is. In de andere kwartfinale staan in Lissabon Benfica en Bayern München tegenover elkaar. De Duitse topclub, die het zonder de geblesseerde Arjen Robben moet stellen, verdedigt een 1-0 voorsprong.

NU.nl en SBS6 zenden woensdagavond vanaf 20.00 uur Atletico Madrid-FC Barcelona rechtstreeks uit. Daarna is een ruime samenvatting van Benfica-Bayern München.

Cruciaal duel Van Gaal met Manchester United

Louis van Gaal speelt woensdagavond een cruciaal duel met Manchester United. In de kwartfinales van de FA Cup gaan de 'Red Devils' op bezoek bij West Ham United. Het betreft een replay; precies een maand geleden eindigde het duel op Old Trafford in 1-1. Mocht United de kwartfinales overleven, dan wacht op 23 april Everton in de halve eindstrijd. De FA Cup is de enige prijs waarvoor Van Gaal nog in de race is. Om 20.00 uur Nederlandse tijd is de aftrap bij West Ham United-Manchester United.

En verder:

- Wordt de Valkenburgse zedenzaak hervat; vier verdachten staan terecht voor het plegen van ontucht met een minderjarig meisje dat zich beschikbaar stelde tot het verrichten van seksuele handelingen met een derde tegen betaling. Andere betrokkenen kregen vorig jaar al cel- en taakstraffen opgelegd. 

- Luidt de Brabantse Pijl woensdag een reeks heuvelklassiekers in met als hoogtepunten de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. De afstand telt 205 kilometer en de aankomst is rond 16.30 uur.

-  Gaan alle Brusselse metrostations weer open, met uitzondering van het door de aanslagen van 22 maart getroffen station Maalbeek.

- En brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Er gaat ook een handelsmissie mee met minister Lilianne Ploumen (Handel).

Weer en verkeer:

Woensdag is het in het noorden en oosten eerst regenachtig, maar later wordt het vrijwel overal droog en gaat de zon soms schijnen. Het wordt maximaal 13 tot 16 graden en de westenwind is zwak of matig. Na woensdag blijft het wisselvallig met zo nu en dan een bui bij maxima rond 15 graden.

De ANWB verwacht geen bijzonderheden voor de ochtend- en avondspits.

Wel hebben treinreizigers last van hinder door herstelwerkzaamheden aan de Moerdijkbrug, omdat daarop vorige week tijdens een controle haarscheurtjes zijn ontdekt. De NS waarschuwt dat reizigers hun reis beter kunnen uitstellen of in elk geval buiten de spits moeten reizen. Er worden bussen ingezet en er zijn omreisadviezen.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.