Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Ook kunt u zich inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 06.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier. Lezen wat de week brengt, kan in onze vooruitblik.

Vervolg zaak Jos van Rey

Maandag gaat de zaak tegen oud-wethouder Jos van Rey en twee mede-verdachten gaat maandag verder. Van Rey wordt verdacht van het aannemen van smeergeld, het ronselen van stemmen, het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan partijgenoot Offermanns en het witwassen van 175.000 euro.

Opnieuw vredesgesprekken Syrië

In Genève worden de gesprekken voortgezet over vrede in Syrië. Vertegenwoordigers van het regime van Bashar al-Assad schuiven niet maandag, maar later deze week aan: de Syrische regering wil eerst de parlementsverkiezingen van woensdag 13 april achter de rug hebben. De vredesgesprekken werden op 24 maart onderbroken. Van een doorbraak is nog altijd geen sprake.

Inwoners Darfur naar de stembus

Middels een referendum mogen inwoners van Darfur zich maandag uitspreken over de status van het gebied in Soedan. Bewoners kunnen kiezen tussen de vereniging van de vijf verschillende regio's in een semi-autonome staat, of voor de zelfstandigheid van de huidige vijf regio's. De eerste splitsing van de regio's in 2003, wordt als één van de belangrijke oorzaken gezien van de aanhoudende conflicten in het gebied. Het referendum komt voort uit het zogeheten Doha-document, een vredesakkoord dat onder andere werd getekend door internationale partijen als de Afrikaanse Unie en enkele strijdende partijen in het land.

Derde kans op kampioenschap voor Sparta in Jupiler League

Sparta Rotterdam krijgt maandagavond voor de derde keer de kans om zich tot kampioen te kronen in de Jupiler League en daarmee promotie naar de Eredivisie veilig te stellen. In het eigen Kasteel treedt de formatie van coach Alex Pastoor aan tegen Jong Ajax, dat de achtste plaats bezet. Sparta moet winnen om het feest niet nog een keer uit te stellen, ook omdat concurrent VVV-Venlo niet in actie komt. Er zijn maandag in totaal liefst negen wedstrijden in de Jupiler League. Op alle velden is de aftrap om 20.00 uur.

En verder:

- Wordt er ter ere van het honderdjarig bestaan van Schiphol een speciale tulp gedoopt voor de luchthaven.

- Is het precies vijf jaar geleden dat Frankrijk het boerkaverbod invoerde.

- Wordt in Amsterdam FabCity geopend, een tijdelijke duurzame campus waar ruim vierhonderd studenten, kunstenaars en creatieven oplossingen zoeken voor stedelijke problematiek.

Weer:

Bij een matige tot stevige wind uit het zuidoosten wordt het maandag tussen de 17 en in het zuiden mogelijks zelfs 20 graden. De dag verloopt overwegend zonnig en droog. Aan het eind van de middag kan er in het zuiden wat bewolking optreden en is er in het zuidwesten kans op een onweersbui.

De ANWB verwacht voor maandag een normale ochtend- en avondspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.