Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Ook kunt u zich inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 06.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Koenders met EU-collega's in Athene en Istanbul

Zes Europese ministers zijn dit weekend in Griekenland en Turkije om daar de vluchtelingenproblematiek te bespreken. Sinds de overeenkomst tussen de EU en Turkije is het mogelijk om mensen die illegaal de grens over zijn gestoken terug te sturen naar Turkije. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en zijn Franse, Slowaakse, Italiaanse, Maltese en Portugese collega's willen ter plaatste spreken over de gemaakte afspraken en de uitvoering daarvan. Zaterdag spreken ze met meerdere Griekse ministers in Athene en in Istanbul spreken ze zaterdagavond met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Çavusoglu. Een verslaggever van NU.nl reist mee.

Titelkandidaten Ajax en PSV in actie in Eredivisie

Met nog vijf speelrondes voor de boeg komen in de Eredivisie zaterdagavond titelkandidaten Ajax en PSV in actie. Ajax, dat na de winterstop nog ongeslagen is, heeft een voorsprong van twee punten op PSV. De Amsterdammers spelen om 19.45 uur de uitwedstrijd tegen hekkensluiter SC Cambuur, PSV ontvangt om 20.45 uur nummer vijftien Willem II. De andere Eredivisieduels van zaterdagavond zijn Excelsior-Heracles (18.30 uur) en Vitesse-ADO Den Haag (19.45 uur).

Schietpartij in Alphen aan den Rijn vijf jaar geleden

Tristan van der Vlis richtte op zaterdag 9 april 2011 een bloedbad aan in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen zes mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond. Van der Vlis pleegde vervolgens zelfmoord. Ter herdenking wordt zaterdag om 11.00 een 'bezinningsmoment' gehouden in kerk- en zalencentrum De Bron, vlak naast het winkelcentrum. Een uur later is bij het herdenkingsmonument een kranslegging.

En verder:

- Is in Harlingen de 25e editie van de vlootdag, de opening van het zeilseizoen van de bruine vloot. Er zijn traditionele zeilschepen te bezichtigen, optredens van shantykoren en een nautische markt.

- En in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is in de staat Wyoming de caucus van de Democraten. Er zijn slechts achttien gedelegeerden te verdelen. Op 19 april staat de belangrijke voorverkiezing in New York op het programma.

Weer:

Zaterdag is er eerst kans op mist. Verder is er af en toe zon en wordt het 13 tot 15 graden. In de avond gaat het vanuit het zuidwesten regenen maar in een groot deel van het land blijft het tot de nacht droog.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.