
Overzicht: De rechtszaak tegen oud-VVD'er Jos van Rey
Limburgse kranten beschuldigden Van Rey in 2011 van belangenverstrengelingen. Hierbij zou een bevriende projectontwikkelaar, Piet van Pol, betrokken zijn.
Het tweetal zou al sinds 1998, toen Van Rey wethouder was, onderonsjes hebben. Na strafrechtelijk onderzoek heeft het OM vastgesteld dat Van Rey zich in totaal voor 97.000 euro heeft laten omkopen.
In ruil zou Van Rey Van Pol voorkeursposities hebben bezorgd bij grote bouwprojecten in Roermond. Van Rey en Van Pol ontkennen alle aantijgingen.
Van Rey zou ook van andere partijen smeergeld hebben aangenomen, onder meer van een projectontwikkelaar en een beveiligingsbedrijf.
Voor de Provinciale Statenverkiezingen zou Van Rey volmachtstemmen hebben geronseld.
Bij een inval in het woonhuis van Van Rey op 19 oktober 2012 zouden een flink aantal kopieën van volmachtformulieren of soortgelijke informatie zijn gevonden.
Het verzamelen van volmachtstemmen is strafbaar.
Van Rey zou oud-partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld over de sollicitatieprocedure van het burgemeesterschap in Roermond.
Dit werd duidelijk door een afgeluisterd telefoongesprek op basis van de verdenking van het lekken van informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond.
Offermans trekt zich terug als burgemeesterskandidaat nadat bekend werd dat hij verdachte is in de zaak. In 2015 krijgt hij zestig uur werkstraf voor het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht.
Tenslotte wordt Van Rey verdacht van witwassen.
De oud-VVD'er zou in totaal een geldbedrag van 175.000 euro hebben witgewassen. Het is niet duidelijk waar dit bedrag vandaan komt.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moest ook getuigen.
Plasterk liet zich op 5 april via Twitter uit over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting. De voormalig VVD'er zei toen dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'.
Plasterk twitterde in reactie daarop: ''Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar'." Het is ongebruikelijk dat politici en bewindslieden zich uitlaten over lopende strafzaken. Dit zou de onafhankelijkheid van rechters kunnen beïnvloeden.
Hij bleef tijdens de rechtszaak bij zijn standpunt. Het is volgens de minister niet normaal dat leden van een vertrouwenscommissie vertrouwelijke informatie delen met sollicitanten voor burgemeestersfuncties.
Alle aantijgingen tegen Van Rey hebben zijn politieke carrière ernstig beschadigd.
In 2012 stopt hij als wethouder en senator. Ook wordt hij, onder druk van de publieke opinie, van de kieslijst van de VVD in Roermond afgehaald voor de raadsverkiezingen in 2014.
In 2015 wordt hij geroyeerd als lid van de VVD. Dit heeft echter niet met de strafzaak te maken, maar met het feit dat hij lijstduwer is geworden voor de Volkspartij Limburg.
Voor de Volkspartij Limburg is Van Rey sinds 2015 Statenlid.
Hij was lijstduwer voor de partij en kreeg 3.801 voorkeursstemmen. Dat was fors meer dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg, die 834 stemmen kreeg. Van Rey heeft de enige zetel van de Volkspartij in de Provinciale Staten.
De rechtbank veroordeelde Van Rey in juli 2016 tot een taakstraf van 240 uur.
Van Rey krijgt de maximum taakstraf voor het schenden van de geheimhoudingsplicht, stempasfraude en omkoping door zijn bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol. De rechtbank in Rotterdam beargumenteert de lagere straf door te stellen dat Van Rey strafrechterlijk verwijt valt te maken, maar minder groot dan gesteld.
De rechtbank noemde Van Rey wel "onhandig. Hij handelde niet als een integer politicus."
Zowel Justitie als Van Rey zelf gaan in hoger beroep.
''Gezien de feiten die de rechtbank bewezen acht, vinden wij de straf veel te laag", aldus een woordvoerder van het OM, dat twee jaar celstraf eiste. ''Corruptie is corruptie. Een beetje corrupt bestaat niet." Bovendien vindt justitie het belangrijk dat er een signaal wordt afgegeven aan andere bestuurders. ''Niet-integer gedrag wordt niet geaccepteerd.
Ook Van Rey zelf heeft gezegd in hoger beroep te gaan, maar overweegt dit te laten vallen als het OM afziet van haar hoger beroep.