Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

EU begint met terugsturen vluchtelingen

Het is maandag de eerste dag dat Griekenland de mensen die illegaal de oversteek vanuit Turkije maken terug mag sturen. Dit kwamen de Europese landen eerder overeen. Vorige week stelde Amnesty International dat Turkije internationale verdragen schendt door gevluchte Syriërs terug te sturen naar Syrië. Voor PvdA-leider Diederik Samsom was het rapport een reden om van de EU-deal met Turkije af te zien: "Dit is in strijd met alles waar wij voor staan." 

Jos van Rey voor de rechter

De ongekroonde koning van Roermond staat terecht. Jos van Rey wordt verdacht van corruptie, fraude en lekken uit een vertrouwenscommissie. De affaire rond Van Rey zorgde ervoor dat hij uit zijn partij de VVD werd gezet.


Cijfers gepubliceerd van de Groningse woningmarkt tussen 2012 en 2015

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt maandag hoezeer de woningmarkt in Groningen is geraakt door de aardbevingen. Het statistiekbureau heeft de periode van 2012 tot en met 2015 onderzocht. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek onlangs nog dat ruim 180.000 woningen door het bevingsgevaar in de provincie minder waard zijn geworden.

Uitspraak kort geding Woonbond

De rechter doet naar verwachting maandagmiddag uitspraak in een kort geding dat door de Woonbond is aangespannen. De belangenorganisatie wil voorkomen dat de Belastingdienst voorbereidingen treft voor het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan verhuurders. Dat is bedoeld om de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli weer mogelijk te maken.

Mollema en Gesink van start in Ronde van Baskenland

In de 56e editie van de Ronde van Baskenland wacht het peloton al in de eerste etappe meteen een lastig parcours over acht cols die meetellen voor het bergklassement. Op de deelnemerslijst staan Bauke Mollema en Robert Gesink, die beiden toewerken naar de Tour de France. De strijd om de eindzege in de koers die tot en met zaterdag duurt lijkt te gaan tussen Nairo Quintana en Alberto Contador.

Weer en verkeer:

Maandagochtend valt er eerst nog wat regen of een bui. Later op de dag wordt het droger en komt soms de zon tevoorschijn. Het wordt 15 tot 17 graden en de zuidwestenwind is matig. 's Avonds neemt de kans op een bui toe. Ondanks de regen verwacht de ANWB zowel een normale ochtend- als avondspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.