Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 april 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Invoering kilometerheffing België

België gaat vanaf vandaag kilometerheffing bij vrachtwagenchauffeurs innen. Zij moeten tol betalen bij gebruik van autosnelwegen en een aantal regionale en gemeentelijke wegen. Eerder al maakte het CBS bekend dat de heffing Nederlandse wegtransportbedrijven jaarlijks tientallen miljoenen euro's kan kosten. De Nederlandse transportsector zegt bovendien nog niet klaar te zijn voor de invoeringen. 

Sparta kan kampioen worden in Jupiler League

Sparta Rotterdam kan vrijdagavond beslag leggen op de titel in de Jupiler League. De Rotterdammers moeten zelf zien af te rekenen met NAC Breda en zijn afhankelijk van de resultaten bij VVV-Venlo-FC Den Bosch en RKC Waalwijk-FC Eindhoven. Alle duels beginnen om 20.00 uur. Sparta kwam in 2010 voor het laatst uit in de Eredivisie. Destijds gingen de Rotterdammers onderuit tegen Excelsior in de play-offs.

In de Eredivisie zijn vrijdag geen wedstrijden.

Homohuwelijk15 jaar geleden ingevoerd in Nederland

Op 1 april 2001 werden in Amsterdam de eerste homohuwelijken van Nederland gesloten. Het waren de eerste van in totaal 21.330 stellen van gelijk geslacht die sindsdien in het huwelijksbootje zijn gestapt. In Amsterdam wordt onder meer een IAmsterdam-logo in regenboogkleuren onthuld om de 15e verjaardag te vieren.

Tweede dag Nucleaire top in Washington

Vertegenwoordigers van meer dan vijftig landen komen bijeen in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. om te praten over de inperking van atoomwapens. Naar verwachting zullen verschillende leiders elkaar spreken over de aanpak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Mogelijk spreekt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden bijvoorbeeld met de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Amerika en Turkije verschillen behoorlijk van mening over de strijd tegen IS. Zo keurt Turkije de Amerikaanse steun aan Koerdische militanten af. Namens Nederland is Rutte aanwezig. 

En verder:

- Gaat in Amsterdam het Festival G10 of economics & philosophy van start, met onder meer de economen  Varouvakis en Piketty.

- Houdt Koningin Máxima in het Europagebouw op het Marine Etablissement in Amsterdam een toespraak tijdens een vergadering van het Europese ‘Small and Medium-sized Enterprises (SME) Envoy Network’.

Weer en verkeer

Vrijdag zijn er flinke zonnige perioden. Het blijft droog en in de middag wordt het 11 tot 13 graden. De wind is zwak tot matig en draait naar het zuidoosten in de loop van de dag. In het weekend is het zacht met maxima tussen 15 en 20 graden. Vooral op zaterdag is er flink wat zon. Vanaf zondag is er een kleine kans op een bui.

De ochtendspits stelt "vrijdagochtend niet veel voor", zo voorspelt de ANWB

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.