Nucleaire top in VS en staking luchtverkeersleiders Frankrijk

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 31 maart 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Nuclear Security Summit in VS

Vertegenwoordigers van meer dan vijftig landen komen bijeen in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. om te praten over de inperking van atoomwapens. Naar verwachting zullen verschillende leiders elkaar ook spreken over de aanpak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Mogelijk spreekt de Amerikaanse vicepresident Joe Biden bijvoorbeeld met de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan. Amerika en Turkije verschillen behoorlijk van mening over de strijd tegen IS. Zo keurt Turkije de Amerikaanse steun aan Koerdische militanten af. Namens Nederland is premier Rutte aanwezig.

Nieuwe protesten in Brazilië

In het Braziliaanse São Paulo staan opnieuw grote protesten op de planning. De protesten zijn gericht tegen de voormalige president Lula da Silva die verdacht wordt van grootschalige fraude en corruptie. In een poging gerechtelijke vervolging te ontlopen, werd de oud-president recent als speciale minister aangesteld in het kabinet van zijn opvolgster en partijgenote Dilma Rousseff. Ook stapten al enkele Braziliaanse ministers op vanwege de situatie rondom Da Silva en Roussef.

Staking luchtverkeersleiding Frankrijk

Woensdagavond zijn Franse luchtverkeersleiders begonnen aan een eerder aangekondigde staking. Het is de bedoeling dat de staking in totaal 36 uur zal duren. Het is niet de eerste keer dat de Franse luchtverkeersleiders staken vanwege de plannen om de verkeersstromen in het Europese luchtruim meer centraal te gaan regelen en vanwege het conflict met de Franse overheid over onder meer arbeidsvoorwaarden en pensioenen. Eerder zorgden de stakingen al voor grote vertragingen onder Europese reizigers. Vooralsnog lijken de stakingen niet van invloed te zijn op de Nederlandse luchtvaart, maar dat kan donderdag mogelijk veranderen.

Cijfers infatie eurozone maart

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakt om 11.00 uur een voorlopige schatting van de inflatie in de eurozone in maart bekend. In februari zakte het prijspeil met 0,2 procent. In elf van de negentien eurolanden werd het leven goedkoper. De Europese Centrale Bank (ECB) mikt op een inflatie net onder de 2 procent. Onlangs verlaagde de ECB het belangrijkste renteniveau van 0,05 naar 0 procent om de inflatie te verhogen.

Beslissing valt in Driedaagse De Panne

De Driedaagse De Panne, de laatste koers in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen van zondag, eindigt donderdag met een vlakke etappe en een tijdrit. Lieuwe Westra en Alexander Kristoff zijn de belangrijkste kandidaten voor de eindzege. De ochtendrit telt 111 kilometer en is gezien het vlakke parcours voorbestemd om te eindigen in een massasprint. ’s Middags valt de beslissing in de 14,2 kilometer lange tijdrit.

En verder:

- Worden de prijzen voor journalistiek in Nederland, De Tegels, uitgereikt.

- Vindt in de Carnegie Hall een groot concert plaats om David Bowie te eren. In eerste instantie was het de bedoeling dat hij het concert zelf bij zou wonen.

- Ministers van Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Slowakije, Polen, Servië, Macedonië, Montenegro, Bulgarije en Libanon komen in Wenen bijeen om de praten over het vluchtelingenprobleem en het sluiten van de grenzen.

Weer en verkeer

Vooral in het zuiden en het oosten verloopt de donderdag regenachtig. Ook in het midden en het noorden van het land kan een enkele bui vallen. Het is hoofdzakelijk bewolkt bij een temperatuur van 8 tot 11 graden.

De ANWB verwacht voor donderdag een normale spits. Wel kunnen files in het zuiden en het oosten van het land wat langer zijn dan gebruikelijk vanwege neerslag.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Wegens een technische storing is er deze donderdag geen nieuwsbrief. Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur:

Tip de redactie