Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 maart 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

OM komt met eis tegen Bart van U.

Op de tweede dag van de rechtszaak wordt onder meer duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen Van U., die terechtstaat voor het doden van oud-minister Els Borst in februari 2014 en zijn zus Loïs in januari 2015. De 38-jarige Van U. maakte dinsdag op de eerste dag van het proces een gespannen indruk bij het betreden van de rechtszaal en condoleerde de familie van Borst. Volgens experts van het Pieter Baan Centrum is Van U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en moet hij tbs met dwangverpleging krijgen.

Holleeder hoort straf voor bedreiging Peter R. de Vries

Het gerechtshof doet uitspraak in het hoger beroep tegen Willem Holleeder. Hij heeft in 2013 misdaadverslaggever Peter R. de Vries bedreigd. Het Openbaar Ministerie eist vier maanden cel. Ook wil het OM een jaar extra gevangenisstraf wegens het schenden van zijn proeftijd. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot 46 dagen cel. Hij zit op dit moment vast voor verdenking van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. 

Vijftien jaar homohuwelijken

Op 1 april is het vijftien jaar geleden dat het eerste homohuwelijk in Nederland gesloten werd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt over de jaren 2001-2015 bekend hoeveel paren van gelijk geslacht jaarlijks worden afgesloten en hoeveel huwelijken stranden.

Franse luchtverkeersleiders dreigen met nieuwe staking

De Fransen hebben gedreigd vanaf woensdagavond voor 36 uur het werk neer te leggen. Dat zal volgens luchtvaartorganisatie Airlines For Europe (A4E) de reisplannen van miljoenen Europeanen in de war schoppen. De vorige staking eerder deze maand duurde twee dagen en zorgde ervoor dat duizend vluchten moesten worden geannuleerd of vertraging opliepen.

ASN Bank maakt jaarcijfers over 2015 bekend

De bank, die zich als duurzaam profileert, zag in 2014 het aantal klanten als gevolg van een administratieve opschoning licht dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. Terwijl het totaal beheerd vermogen toenam met bijna 7,9 procent, daalde de nettowinst van 66,8 miljoen euro naar 58,6 miljoen euro. 

Microsoft Build begint

In San Francisco begint de ontwikkelaarsconferentie Build van Microsoft. Vermoedelijk zal het bedrijf daar nieuws rond Windows 10 en de hologrammenbril Hololens delen. Microsoft wil met het evenement ook de ontwikkeling van Windows-apps stimuleren.

En verder:

- doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen een medewerker van het Openbaar Ministerie (OM) die bijna een half miljoen euro zou hebben gestolen. Het ging om in strafzaken in beslag genomen geld. Het OM eist een celstraf van drie jaar tegen de man wegens onder meer oplichting.

- publiceert het Centraal Planbureau de Middellangetermijnverkenning 2018-2021, die als basis dient voor de doorrekening van de partijprogramma's voor de komende verkiezingen.

- en begint in Eindhoven de Robocup European Open, een Europees voetbalkampioenschap voor robots.

Weer en verkeer

Komende nacht zorgt een kleine storing voor nieuwe buien en op de Wadden voor veel wind. Woensdag valt er nog een enkele regenbui en er is vaker ruimte voor de zon. Het wordt 9 tot 11 graden en de zuidwestenwind is matig tot aan zee krachtig.

De ANWB verwacht geen drukke ochtendspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: