Proces tegen Bart van U. van start en Oranje in actie

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 maart 2016.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Bart van U. voor de rechter

Dinsdag begint het strafproces tegen Bart van U., die terechtstaat voor het doodsteken van voormalig minister Els Borst. Van U. kreeg naar eigen zeggen een opdracht van God om Borst te doden. Hij stak haar in februari 2014 met 41 messteken dood. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor het proces.

Opbrengst overdrachtsbelasting 2015 bekend

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vertelt vandaag hoeveel overdrachtsbelasting de overheid in 2015 ontvangen heeft. De opbrengst hangt vooral samen met het aantal verkochte woningen en de prijzen die daarvoor betaald zijn. Eerder bleek al uit gegevens van het statistiekbureau dat zowel de gemiddelde verkoopprijs als het aantal verkochte woningen in 2015 is toegenomen.

Uitspraak in kort geding tegen Volkert van der G.

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., wil via een kort geding afdwingen dat hij niet meer elke drie maanden de reclassering moet bezoeken. Van der G. werd in 2014 vervroegd vrijgelaten, onder bepaalde voorwaarden. Hij tekende eerder met succes protest aan tegen sommige voorwaarden, zoals bepaalde gebiedsverboden en de verplichte begeleiding door een psycholoog.

Erdogan brengt bezoek aan Verenigde Staten

De Turkse president Erdogan brengt dinsdag een bezoek aan de Verenigde Staten, waar hij met vicepresident Biden praat over de oorlog in Syrië. Turkije is betrokken bij het conflict omdat het luchtaanvallen uitvoert op doelwitten van IS en Koerdische strijders in Noord-Syrië. Ook de VS voert aanvallen uit op IS. Verschillende wereldleiders zijn vanaf dinsdag overigens in Washington om een nucleaire top bij te wonen. 

Oranje in actie tegen Engeland

Oranje oefent dinsdagavond op Wembley tegen Engeland, dat zich in tegenstelling tot het Nederlands elftal wél heeft geplaatst voor het EK van komende zomer. De laatste keer dat beide landen tegenover elkaar stonden was op 29 februari 2012, toen Oranje met 3-2 zegevierde in Londen. De balans is precies in evenwicht. Nederland won vijf keer en moest net zo vaak zijn meerdere erkennen in de Britse opponent. Negen keer leverde het duel geen winnaar op.

Engeland-Nederland begint om 21.00 uur Nederlandse tijd en wordt rechtstreeks uitgezonden door NU.nl en SBS6.

Weer en verkeer

Maandagavond en dinsdagnacht valt er af en toe regen, maar de zon schijnt overdag ook enige tijd. Het wordt 11 graden en de wind waait met een windkracht van 4 tot 6. Woensdag is het opnieuw wisselvallig weer. Later in de week wordt het droger en zonniger met in het weekend maxima van 13 tot 18 graden.

Vanwege de voorspelde regen kan de ochtendspits iets drukker zijn dan normaal, waarschuwt de ANWB.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur:

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie