Voormalig tenniscoach, Mark de J., wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van 42-jarige zakenman Koen Everink. Een overzicht van de zaak tot nu toe.

Everink wordt vrijdagochtend 4 maart 2016 dood gevonden in zijn woning in Bilthoven.

De politie komt af op een melding dat er iets mis is in het huis van de zakenman. Het toen 7-jarige dochter vindt  haar vader levenloos in de keuken en rent naar de buurman. Die waarschuwt de politie. Na aankomst werd al snel duidelijk dat het om een misdrijf ging.

Na sectie op het lichaam wordt de conclusie getrokken dat Everink om het leven is gekomen door 24 messteken. De politie vermoedt dat Everink tussen donderdag 3 maart om 18.00 uur en vrijdagochtend 4 maart om 8.45 uur werd gedood.  

De 30-jarige tenniscoach, Mark de J., is hoofdverdachte in de zaak.

De J. werd eind maart 2016 gearresteerd op Schiphol nadat hij terugkwam van een tennistoernooi in Miami. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord danwel doodslag op zakenman Everink.

Verdenkingen stapelen zich op tegen De J.. 

De J. was bij Everink thuis de op avond dat de zakenman werd omgebracht. Hij was daar naar eigen zeggen om voetbal te kijken. De tenniscoach en De J. kenden elkaar al langer en waren vrienden. 

Everink had De J. vele tienduizenden euro's geleend die de tenniscoach had vergokt. Toen hij het geld niet terug kon betalen, zou Everink hebben gedreigd zijn gokprobleem naar buiten te brengen

De J. was in het bezit van het horloge van Everink. Hij vroeg zijn familie deze in bewaring te nemen, mogelijk om te helen.

Op messen in het huis van Everink is een DNA-mengprofiel aangetroffen van De J. Daarnaast is er DNA van de verdachte gevonden op de trui van het slachtoffer op de plek van een steekwond in de linkerschouder. Ook is er een bloedspoor met het DNA van Everink is aangetroffen in de auto van de verdachte.

Op de iPad van De J. komt een groot aantal opvallende zoektermen als 'fatale messteek' en 'plaats hart in lichaam' en 'messteek in onderbuik' naar voren.

Video: Politie doet onderzoek naar dood Koen Everink

Onderzoek bij huis zakenman Everink
Onderzoek bij huis zakenman Everink

De J. ontkent iets met de dood van Everink te maken te hebben.

De tenniscoach beweert dat hij tijdens de avond van de moord zelf slachtoffer is geworden van geweld. Door middel van een reconstructie van de gebeurtenissen rond de dood van Everink hoopte de politie deze zomer meer te weten te komen. De J. zegt dat hij de avond van de moord door vier mannen werd ontvoerd voor het huis van Everink. Deze mannen zouden volgens zijn advocaat ook verantwoordelijk zijn voor de dood van de miljonair.

De J. ontkent verder dat er problemen waren met Everink over zijn gokschuld. Er zou een betalingsregeling zijn getroffen. 

De J. beschuldigt de politie en het OM van tunnelvisie. Andere scenario's dan dat hij de dader is, zouden niet worden onderzocht. ''Ik zit nu al ruim tien maanden vast, ik slaap er iedere nacht slechter van", zei hij tijdens een regiezitting in januari 2017.

Advocaat Hoogendam legt op 9 mei de verdediging van Mark de J. neer.

Advocaat Pieter Hoogendam maakt op de tweede dag van inhoudelijk behandeling bekend dat hij De J. niet langer zal verdedigen. De raadsman nam die beslissing nadat de rechtbank zijn verzoek afwees om de zaak aan te houden voor aanvullend onderzoek. Hij vindt dat hij daardoor zijn werk niet meer goed kan uitvoeren.

Volgens Hoogendam, zijn op de kleding en de slippers van Everink sporen aangetroffen van zeker drie personen. De advocaat vraagt zich af wie deze derde persoon is.

Daarnaast is op het mes waarmee Everink is doodgestoken volgens Hoogendam zo weinig materiaal van De J. aangetroffen dat het niet aangemerkt mag worden als daderspoor. De advocaat bestempelt het onderzoeksrapport als "halfbakken".

De Haagse advocaat Bob Kaarls neemt de verdediging over. Ook Kaarls is van mening dat er nieuw DNA-onderzoek moet komen. Uit eigen onderzoek zou blijken dat er mogelijk meerdere daders betrokken zijn bij de dood van Everink. De rechter wijst aanvullend DNA-onderzoek af in september 2017.