Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 24 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Politiek overleg na aanslagen Brussel

Donderdag komen de Europese ministers van Veiligheid en Justitie bij elkaar in Brussel voor extra overleg. Aanleiding voor de ingelaste vergadering zijn de terreuraanslagen op de luchthaven en in een metrostation in Brussel.

Ook de Tweede Kamer debatteert donderdag over de recente aanslagen in Brussel. Voorafgaand aan het debat herdenkt de Tweede Kamer de aanslagen. Premier Rutte zei dinsdag dat "wijken voor dit soort geweld, nooit een optie mag zijn". Nederland heeft naar aanleiding van de aanslagen in Brussel ook extra veiligheidsmaatregelen getroffen. 

Uitspraak in zaak Karadzic

De rechters van het internationale Joegoslavië-Tribunaal doen donderdag de uitspraak in de zaak tegen Radovan Karadzic, de politiek leider van de Serviërs in Bosnië in de afscheidingsoorlog begin jaren negentig. In het proces is Karadzic onder meer beschuldigd van volkerenmoord rond Srebrenica. Hij wordt ook beschuldigd van genocide vanwege de beschietingen van burgers in belegerd Sarajevo en andere misdaden.

Geplande einddatum vredesgesprekken Syrië

Donderdag verloopt de eerder gestelde deadline voor de vredesgesprekken in Syrië. Nieuwe gesprekken in Genève begonnen op 9 maart, maar hebben tot op heden nog niet geleid tot een oplossing van het conflict. Wel is het sinds het staakt-het-vuren van kracht werd aanzienlijk rustiger in het land. Donderdag komen de Amerikaanse en Russische minister van Buitenlandse Zaken bij elkaar om te kijken of ze nog meer druk uit kunnen oefenen op de strijdende partijen om te komen tot een oplossing voor het conflict.

Laatste training Oranje

Het Nederlands elftal werkt donderdag de laatste training af in de aanloop naar de oefeninterland tegen Frankrijk van vrijdag. De oefensessie vindt plaats in Katwijk en begint om 11.45 uur. Wellicht valt op basis van de training al op te maken met welke spelers bondscoach Danny Blind vrijdagavond begint aan de eerste interland van 2016. Het duel met Frankrijk vindt plaats in de Amsterdam Arena.

Consumptie van de Nederlandse huishoudens

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vertelt donderdag of consumenten in januari meer of minder hebben uitgegeven dan een jaar eerder. In december was nog sprake van een stijging van 0,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar ook werd eerder al duidelijk dat consumenten pessimistischer zijn geworden.

The Passion 

Amersfoort is donderdagavond het toneel voor de liveshow The Passion, het verhaal over de opstanding van Jezus. Ellen ten Damme speelt dit jaar Maria en Xander de Buisonjé kruipt in de huid van Judas. De hoofdrol van Jezus wordt vertolkt door Martijn Fischer. Uit voorzorg worden er na de aanslagen in Brussel extra veiligheidsmaatregelen getroffen in Amersfoort.

En verder:

- Gaat de Keukenhof donderdag weer open. Dit jaar is het thema 'De Gouden Eeuw', met onder meer een Delfts blauw bloemenmozaïek van 250 vierkante meter met tulpen, krokussen en druifhyacinten. 

- Hangen de vlaggen op alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid donderdag halfstok in verband met de aanslagen in Brussel. 

- Is het donderdag Wereld Tuberculosedag, een ziekte waar jaarlijks nog negen miljoen mensen het slachtoffer van worden. 

- En in Madam Tussauds in Amsterdam wordt het wassenbeeld van Justin Bieber onthuld. 

Weer en verkeer

In het noorden kan het kwik woensdagavond dalen naar het vriespunt en op andere plekken in Nederland schommelt de temperatuur rond de 0 graden. Donderdag valt er van tijd tot tijd motregen en het is overwegend bewolkt. Er is dan ook weinig ruimte voor de zon. Bij een zuidwestenwind wordt het 8 tot 11 graden. 

De ANWB verwacht voor donderdag een normale ochtend- en avondspits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: