Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Nasleep aanslagen Brussel: nationale rouw en dreigingsniveau

In België zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de aanslagen in Brussel dinsdag op het vliegveld en in de metro, waarbij in totaal 34 mensen om het leven kwamen.  De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking opgeroepen om woensdag om 12.00 uur een minuut stilte te houden.

Twee mannen kwamen bij de zelfmoordaanslagen op het vliegveld om het leven, naar een derde is de politie nog op zoek. Zijn bomgordel ging vermoedelijk niet af. Dinsdagavond werden meerdere huiszoekingen gedaan. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen in Brussel opgeëist, dat kon dinsdag nog niet bevestigd worden.

Het vliegveld Zaventem blijf in elk geval woensdag nog dicht. Die dag wordt ook bekeken of de hoogste terreurdreiging (niveau 4) nog van kracht blijft. Het openbaar vervoer wordt woensdag waarschijnlijk geleidelijk opgestart, maar niet zeker is of alle metrostations weer open gaan. Treinen vanaf Nederland naar Brussel rijden weer volgens dienstregeling, meldt de NS.

Deel V&D's weer open

Ruim twintig V&D-vestigingen zullen woensdag weer de deuren openen voor een allerlaatste uitverkoop. De curatoren proberen op deze manier de komende weken nog een deel van de voorraad te verkopen. Het gaat onder meer om de filialen in Zwolle, Zaandam, Deventer, Hoofddorp, Venlo en Haarlem (Schalkwijk). Op vrijdag moeten alle 62 vestigingen weer open zijn.

Herdenking vliegramp Germanwings

In de Franse havenstad Marseille worden woensdag de slachtoffers van de vliegramp met Germanwings herdacht. De nabestaanden bezoeken een dag later de rampplek in de Franse Alpen. Die dag is het precies een jaar geleden dat het vliegtuig daar neerstortte, doordat de copiloot de automatische piloot moedwillig uitgeschakeld had. Hij en alle 149 andere inzittenden kwamen om het leven. Het toestel was op weg van Barcelona naar Düsseldorf. 

Besloten training Nederlands elftal

De selectie van het Nederlands elftal werkt woensdag een besloten training af in de aanloop naar de oefeninterland tegen Frankrijk van vrijdag. De sessie vindt vanaf 12.00 uur plaats in de Amsterdam Arena. Om 15.30 uur geeft bondscoach Danny Blind een persconferentie. Mogelijk licht de keuzeheer al een tipje van de sluier op over zijn opstelling. Vincent Janssen en Timo Letschert kunnen vrijdag debuteren.

Wielerkoers Vlaanderen gaat vooralsnog door

In Vlaanderen wordt wat de organisatoren betreft ondanks de aanslagen in Brussel woensdagmiddag de Belgische semiklassieker Dwars Door Vlaanderen verreden. Wel wordt de koers van "alle franje ontdaan" en wordt een minuut stilte gehouden. Met liefst twaalf hellingen is deze rit van bijna 200 kilometer zeer geschikt voor renners die toewerken naar de Ronde van Vlaanderen, de klassieker die op 3 april plaatsvindt. Tot de favorieten voor de overwinning behoort Niki Terpstra, die deze koers in 2012 en 2014 al op zijn naam schreef.

En verder:

- wordt Erik Akerboom geïnstalleerd als korpschef van de Nationale politie.

- en bezoekt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op Bali een ministeriële conferentie over migratie. Ook spreekt hij zijn ambtgenoot uit Australië en de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Maleisië om de stand van zaken te bespreken rond het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Weer en verkeer

Woensdag zijn er opnieuw veel wolken met soms een opklaring. Vooral landinwaarts is er kans op een spat regen. 's Middags wordt het 9 graden. In de nacht naar donderdag kan het in het noordoosten tot een graadje vorst komen. Overdag valt er een bui en is het 10 graden.

De ANWV verwacht geen bijzonderheden voor de ochtendspits, die zal zoals gebruikelijk op woensdag rustig verlopen.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: