Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 21 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Waterpolosters beginnen aan olympisch kwalificatietoernooi

In navolging van de handbalsters proberen de Nederlandse waterpolosters zich deze week te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De olympisch kampioen van 2008 neemt het maandag eerst op tegen Frankrijk en komt in elk geval tot en met vrijdag elke dag in actie. Er staan deze week vier olympische tickets op het spel. Met andere woorden: een plek in de halve finale volstaat voor Rio.

Obama op Cuba

President Obama brengt vanaf zondagavond (Nederlandse tijd) een tweedaags bezoek aan Cuba. Het eerste bezoek van een Amerikaanse president in 88 jaar moet op symbolische wijze een einde maken aan de jarenlange slechte betrekkingen tussen de twee landen. Obama bezoekt Cuba samen met zijn vrouw en dochters en gaat onder meer een honkbalwedstrijd tussen een Amerikaanse ploeg uit Florida en de nationale Cubaanse honkbalploeg. Ook heeft hij een ontmoeting met een hoge geestelijke leider op Cuba. 

Uitspraak hoger beroep Pumerlandmoorden

Drie mannen werden eerder veroordeeld voor drie moorden op 20 december 2011 in Purmerend. Ze kregen straffen tot 20 jaar cel opgelegd. Een conflict over een hennepkwekerij lijkt de aanleiding te zijn geweest voor de liquidaties. In hoger beroep is 25, 16 en 14 jaar cel geëist. 

CPB presenteert Centraal Economisch Plan

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert vandaag het Centraal Economisch Plan. Het planbureau gaat maandag in op de wereldeconomie, het overheidsbudget, de koopkracht en wat er met de economie gebeurt als de grenzen in Europa dichtgaan. Eerder maakte het CPB al bekend dat het denkt dat de economie dit jaar met 1,8 procent en volgend jaar met 2 procent zal groeien. 

Apple Keynote

De inmiddels bekende presentatie van Apple draait maandag naar alle verwachting om de iPhone SE, een 4 inch iPhone die in geruchten ruimschoots voorbij kwam. Het toestel is een slag kleiner dan de huidige iPhones, maar belooft een vergelijkbaar binnenwerk te krijgen. Ook wordt de presentatie van een kleinere iPad Pro verwacht, van hetzelfde 9,7 inch formaat als de huidige reguliere iPads.

Edison Awards uitgereikt

Maandagavond worden in Amsterdam de Edison Awards uitgereikt. Genomineerden voor de muziekprijzen zijn dit jaar onder andere Douwe Bob, Lil' Kleine, Kenny B, John Coffey, Fresku en Armin van Buuren. De Edison Awards worden uitgereikt in de categoriën alternative, dance, hiphop, nieuwkomer, pop, rock, song, videoclip en volksmuziek. 

En verder:

- Bestaat Twitter maandag tien jaar. In 2006 stuurde oprichter Jack Dorsey de volgende eerste tweet uit: 'just setting up my twttr'. 

- Keren ABN AMRO en SBM Offshore terug in de lijst van 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Delta Lloyd en OCI gaan over naar de Midkap.

- Worden er cijfers bekendgemaakt over de toename van de bevolking tussen 2001 en 2016 met een miljoen, naar in totaal zeventien miljoen personen. Welke gemeenten zijn hierdoor voller geworden, en welke liepen juist leeg?

- Komen de spelers van het Nederlands elftal maandag bij elkaar in aanloop naar de oefeninterlands tegen Frankrijk (25 maart) en Engeland (29 maart), twee landen die er in tegenstelling tot Oranje komende zomer wél bij zijn op het EK.

Weer 

Net als zondag is het maandag overwegend bewolkt. Ook trekt er een storing met regen over het land. Er staat een matige tot krachtige noordwestelijke wind en de temperatuur loopt op tot 8 of 9 graden. 

De ANWB verwacht een normale spits voor maandag, zowel voor de ochtend als voor de avond. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur: