De 26-jarige Salah Abdeslam die betrokken zou zijn bij de aanslagen in Parijs op 13 november, is na een zoektocht van ruim drie maanden afgelopen week opgepakt. Dit is wat we over hem weten.

De politie kwam hem eerder op het spoor, maar het lukte hem toch weer onder te duiken. Abdeslam werd vrijdag 18 maart opgepakt bij een politieactie in de Brusselse wijk Molenbeek. 

Salah Abdeslam is een in België levende Fransman.

In 1989 is hij in Brussel geboren als zoon van een in Algerije geboren Marokkaan. Hij is in 2006 getrouwd en in 2013 weer gescheiden. Hij werkte van 2009 tot 2011 als technisch medewerker voor het Brusselse vervoerbedrijf STIB, waar zijn vader eerder ook werkte. 

Abdeslam werd ontslagen omdat hij herhaaldelijk niet op zijn werk verscheen. Volgens de politie van Brussel was hij betrokken bij kleine criminaliteit, zoals diefstallen.

Abdeslam radicaliseerde.

Hij zou herhaaldelijk hebben geprobeerd zijn vrouw te overtuigen met hem naar Syrië te gaan, aldus Belgische media. In de maanden voor de aanslagen van Parijs reisde hij veel, naar Italië, Griekenland, Turkije, Oostenrijk en Hongarije. 

Een Franse parlementaire commissie stelde half 2016 vast de de Belgische inlichtingendiensten hadden verzuimd aan Frankrijk door te geven dat Abdeslam was geradicaliseerd.

De Fransman zou een kleine rol hebben gespeeld bij het uitvoeren van de aanslagen.

Hij zou de auto hebben gehuurd die op 13 november is gebruikt door de aanslagplegers bij de concertzaal Bataclan in Parijs, waar 89 mensen gedood werden. 

Daarnaast zou Abdeslam aanslagplegers naar het voetbalstadion Stade de France hebben begeleid. Op een kalasjnikov die na de aanslagen is teruggevonden, zat DNA van Abdeslam. Bij de aanslagen kwamen in totaal 130 mensen om.

Volgens het Franse weekblad Le Point reserveerde Salah Abdeslam twee dagen voor de aanslagen van Parijs twee hotelkamers vlakbij Parijs. Zijn broer Brahim kwam tijdens de aanslagen om het leven, toen hij zichzelf opblies met een bomgordel.

De Belgische politie kwam Salah Abdeslam mogelijk tegen bij een huiszoeking.

Na de aanslagen in Parijs zijn in België ruim honderd huiszoekingen gedaan. Een huiszoeking in de Brusselse gemeente Vorst op dinsdag 15 maart eindigde in een schietpartij. Een persoon werd gedood en twee mensen, onder wie mogelijk Abdeslam, ontkwamen.

In de woning vond de politie vingerafdrukken van Abdeslam. Belgische media hebben daar in samenspraak met het federaal parket niet over bericht. Vrijdag kwam het bericht naar buiten, toen de autoriteiten hem al op het spoor waren.

Abdeslam werd opgepakt bij een huis in de Brusselse gemeente Molenbeek. Ook een handlanger en drie leden van het gezin waar de verdachte onderdook, werden opgepakt.

Video: Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam

Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam
Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam

Abeslam is eind april aan Frankrijk uitgeleverd.

Frankrijk had België om zijn uitlevering gevraagd.  Abdeslam heeft ook zelf aangegeven zo snel mogelijk te willen worden uitgeleverd om te kunnen samenwerken met de Franse autoriteiten. Tijdens de eerste zitting, eind mei, zweeg Abdeslam echter.

Volgens raadsman Sven Mary wil zijn cliënt informatie verschaffen in ruil voor strafvermindering. Hij heeft toegegeven dat hij zichzelf wilde opblazen in het Stade de France, maar zegt zich vervolgens te hebben bedacht.

De Franse autoriteiten hopen dat een getuigenis van Abdeslam kan worden gebruikt om meer te weten te komen over de strategie van IS in Europa.

Er is onduidelijkheid gerezen over de grootte van de rol die Abdeslam speelde.

Mohamed Abrini, beter bekend als 'de terrorist met het hoedje', stelt dat Salah Abdeslam een grotere rol heeft gespeeld dan dat hij doet voorkomen. Camera's van een tankstation bij Parijs filmden Abrini en Abdeslam twee dagen voor de aanslagen in de Franse hoofdstad.

Abrini werd bekend van filmopnames die werden gemaakt voor de aanslag op de luchthaven Zaventem bij Brussel in maart 2016. Hierbij kwamen veertien mensen om en raakten meer dan honderd mensen gewond.

Hij deed zijn uitspraken over Abdeslam tijdens verhoren waarvan VTM Nieuws de verslagen onder ogen kreeg.