Regiezitting zaak tegen Wilders, Tweede dag top EU en Turkije

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Regiezitting strafzaak tegen Geert Wilders

Vrijdag is de regiezitting in de strafzaak tegen Geert Wilders, waarbij de onderzoekswensen van beide partijen aan bod komen. Wilders wordt vervolgd omdat hij vorig jaar in een Haags café aan zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. De zitting wordt uit veiligheidsredenen gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 31 oktober. De pleitnota van de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, zou al in handen zijn van het AD.

Tweede dag top Europa en Turkije

Vrijdag is de tweede dag van de Europese top in Parijs, waar de stroom vluchtelingen en de plannen om die stroom in te dammen op de agenda staan. Vrijdag schuift Turkije aan om te onderhandelen over het principeakkoord, waarbij Turkije illegaal overgestoken vluchtelingen terugneemt, Europa miljarden geeft aan Turkije om te besteden aan vluchtelingenkampen en de EU allen geregistreerde vluchtelingen de grenzen over laat steken.

Demonstratie Pegida bij zitting Wilders

De anti-islambeweging Pegida wil vrijdag tijdens de eerste openbare zitting van de strafzaak tegen Geert Wilders met een demonstratie steun betuigen aan de PVV-leider. Wilders wordt vervolgd omdat hij vorig jaar in een Haags café aan zijn aanhangers vroeg of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. Pegida laat weten dat deelnemers aan de demonstratie zich wel aan bepaalde regels moet houden. "Het is heel belangrijk dat wij een goed visitekaartje afgeven. Geen dingen doen dat door onze critici en/of tegenstanders tegen ons kan worden gebruikt." Ook zijn diverse vlaggen, Palestijnse en van Hamas, verboden. Ook is gezichtsbedekking niet toegestaan.

Bekendmaking Oranje selectie voor oefenduels

Bondscoach Danny Blind maakt vrijdag rond 12.00 uur zijn definitieve selectie bekend voor de oefeninterlands van Oranje tegen Frankrijk (25 maart in Amsterdam) en Engeland (29 maart in Londen). De meest opvallende namen in de voorselectie waren die van AZ-spits Vincent Janssen en FC Utrecht-verdediger Timo Letschert, terwijl Robin van Persie opnieuw ontbrak. Arjen Robben heeft wegens een blessure afgezegd. Oranje werkt na het mislopen van het EK toe naar de start van de WK-voorronde in september.

Opening opvolger Dierenpark Emmen door koning Willem-Alexander

In Emmen wordt vrijdag het nieuwe dierenpark Wildlands Adventure Zoo geopend. Eind vorig jaar ging het Dierenpark Emmen na tachtig jaar dicht. Het nieuwe park is nog geen kilometer verder gebouwd en wordt vrijdag geopend door koning Willem-Alexander. Honderd van de driehonderd dieren in het oude Dierenpark verhuizen er honderd mee. In het nieuwe park is ook een flink aantal attracties, waardoor het meer een pretpark is geworden. 

En verder:

- wordt er vrijdag geloot voor de kwartfinale van de Champions League. FC Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Benfica, VfL Wolfsburg en Manchester City zijn de overgebleven team.

- is het vrijdag vijftig jaar geleden dat de Russische kosmonaut Aleksej Leonov de eerste ruimtewanding maakte.

- en gaat in de Westergasfabriek het Amsterdam Coffee Festival van start.

Weer en verkeer

Vrijdag begint de dag met nevel, mistbanken en bewolking. Geleidelijk breekt landinwaarts de zon door. Het wordt 7 graden in de bewolkte gebieden tot 12 daar waar de zon schijnt. De noordelijke wind is 2 tot 4 Bft. In het weekend is het eveneens vrij bewolkt, dan kan er ook misschien wat motregen vallen. De wind waait uit de noord- tot noordwesthoek en is zwak tot matig. Het wordt op beide dagen ongeveer 7 graden.

De ANWB verwacht vrijdag een lichte ochtendspits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur:

NUwerk

Tip de redactie