Wilders niet eerste Kamerlid dat vervolgd wordt om uitspraken

PVV-leider Geert Wilders staat terecht voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Hij is niet het eerste Kamerlid dat wordt vervolgd om het uiten van zijn mening.

Kamerlid Hans Janmaat werd vaak vrijgesproken, maar is ook meerdere keren veroordeeld.

Janmaat was Kamerlid in de periode 1982-1998 voor de Centrum Partij en Centrum Democraten. In 1996 kreeg hij een boete en voorwaardelijke celstraf van veertig dagen voor discriminatie en aanzetten tot haat van buitenlanders.

Een jaar later kreeg hij aanvankelijk van de rechtbank vier weken gevangenisstraf (waarvan twee voorwaardelijk) opgelegd vanwege aanzetten tot discriminatie tijdens een demonstratie in Zwolle. Hij had daar gezegd: "Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af." Tijdens de demonstratie werden ook verkiezingsleuzen als 'Vol is vol' en 'Eigen volk eerst' gebruikt.

Het gerechtshof zette de straf later om in twee weken voorwaardelijke straf en een boete.

Ook Kamerlid Leendert van Dijke (Reformatorische Politieke Federatie, RPF en ChristenUnie) ging hem voor. 

Van Dijke moest zich eind jaren negentig verantwoorden voor uitspraken over homoseksuelen. Hij stelde homoseksuelen op één lijn met dieven en fraudeurs, omdat volgens hem geen onderscheid kon worden gemaakt in de overtreding van de tien geboden. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem in 1999 vrij.

Ook Wilders zelf werd al eerder berecht. In 2011 werd hij vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims.

Wilders staat nu terecht voor de 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei hij dat Den Haag "een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen" zou moeten worden.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders een zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Het gaat vrijdag om een regiezitting.

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben aangekondigd rond de zitting te gaan demonstreren.

Het begin van de inhoudelijke behandeling staat gepland op 31 oktober. Er zijn drie weken voor uitgetrokken. De uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.

Video: Om deze uitspraken wordt Geert Wilders vervolgd

Lees meer over:
Tip de redactie