Europese top over vluchtelingen en werkloosheidscijfers

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 maart 2016 en wat er die dag verder te doen valt.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Top Europa en Turkije

Donderdag komen staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen voor een Europese top. Tijdens de top staan de stroom vluchtelingen en de plannen om die stroom in te dammen op de agenda. Er wordt door de aanwezige leiders gestemd over het principeakkoord waarbij Turkije illegaal overgestoken vluchtelingen terugneemt, Europa miljarden geeft aan Turkije om te besteden aan vluchtelingenkampen en de EU allen geregistreerde vluchtelingen de grenzen over laat steken.

Werkloosheidscijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt bekend hoe het in februari gesteld was met de werkloosheid in Nederland. In januari zat nog 6,5 procent van de beroepsbevolking zonder baan, in totaal telde ons land 574.000 werklozen. Gemiddeld daalde het aantal werklozen met 14.000 per maand. Het aantal lopende WW-uitkeringen nam wel toe, vergeleken met december. 

Kort geding politieverhoor

Donderdag  dient het kort geding van strafrechtadvocaten tegen minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) over het recht van verdachten om per 1 maart een advocaat bij een verhoor aanwezig te hebben. Advocaten hebben bezwaar tegen inhoudelijke invulling en vergoeding. De advocaten zijn bezorgd over de mate waarin een advocaat ook echt een actieve rol zal kunnen vervullen. Ook zijn er vragen over de financiering van de rechtsbijstand, die nodig is voordat advocaten daadwerkelijk verdachten kunnen bijstaan tijdens een verhoor door de politie.

Belangrijke avond voor Van Gaal en United

In de Europa League worden donderdag de returnwedstrijden in de achtste finales gespeeld. Het Manchester United van manager Louis van Gaal probeert in eigen huis tegen Liverpool de 2-0 nederlaag uit de eerste wedstrijd goed te maken. Om 21.05 uur is de aftrap. Robin van Persie tracht met Fenerbahçe ten koste van Sporting Braga de laatste acht te bereiken. In Turkije eindigde de eerste ontmoeting in 1-0. Bekerhouder Sevilla strijdt met FC Basel om een kwartfinaleticket nadat het eerste treffen in Zwitserland geen treffers opleverde.

En verder:

- staat de Australische oud BBC-presentator Rolf Harris voor de rechter wegens aanranding.

- wordt Sierra Leone naar verwachting door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ebolavrij verklaard.

- vieren de Ieren hun nationale feestdag Saint Patricks Day.

Weer en verkeer

Donderdag blijft het de hele dag droog en is het hoofdzakelijk zonnig. Er waait een matige noordoostenwind en het wordt tussen de 10 en 12 graden. Vanaf vrijdag neemt de kans op bewolking weer toe en dan daalt de temperatuur ook licht.

Buiten extra verkeer op de ring van Amsterdam vanwege de Hiswa, verwacht de ANWB voor donderdag een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Klik hier om u in te schrijven voor onze ochtendnieuwsbrief (via mail) om 6.00 uur:

Tip de redactie